Tadić: O Kosovu ne pre marta

Boris Tadić kaže da je pregovaračka pozicija Srbije da ne prihvata nijedno rešenje koje vodi Kosovo nezavisnosti.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 23.11.2007.

14:01

Default images

Predsednik Srbije je u intervjuu Fonetu najavio da su 18. i 19. decembar prvi datumi kada se u međunarodnim institucijama može raspravljati o izveštaju pregovaračke trojke i dodao da ne očekuje do marta sledeće godine bilo kakav značajniji međunarodni akt tim povodom. Istovremeno, Vlada Srbije priprema akcioni plan za slučaj da Priština jednostrano proglasi nezavisnost.

Boris Tadić kaže da predlog Beograda za status Kosova podrazumeva da model suštinske autonomije bude oročen na 20 godina, uz mogućnost da se, po isteku tog perioda, ponovo sedne za pregovarački sto i sa međunarodnim posrednicima traži neko buduće rešenje.

Tadić je ponovio da Srbija ne prihvata menjanje granica i gubitak suvereniteta nad Kosovom i naglašava da će Srbija nastaviti da insistira na postizanju kompromisnog rešenja za status i u slučaju da do 10. decembra ne bude ostvaren napredak u pregovorima.

"Verujem da će i nakon pregovora 10. decembra slediti miran period i da će svi pokazati odgovornost i da neće slediti unilateralni akti", kaže on.

"Još i te kako verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja, iako stižu mnogi signali da je to skoro nemoguće", kaže predsednik Srbije.

"Ali, moraćemo da tragamo i za rešenjima ukoliko ovaj proces krene u nepovoljnom smeru za državu Srbiju i moramo da se suočavamo sa istinom, šta god da jeste", kaže on.

Ukoliko neko posegne za jednostranim potezima, Srbija će se ponašati kao svaka druga normalna država kojoj se pokušava, na nepravan način, promeniti teritorijalni oblik, kaže predsednik Srbije.

"Srbija može sve da uradi što je u domenu prava i u domenu diplomatije. Svako drugo rešenje, ulazak u bilo kakvo nasilje trajno bi umanjio šanse Srbije da se vrati na Kosovo i Metohiju u punom kapacitetu i potpuno bi uništio i ekonomske i razvojne potencijale za naše društvo i za svakog našeg građanina", kaže on.

"Ubeđen sam, na takav način bismo, u stvari ,najbrže moguće Kosovo usmerili u pravcu nezavisnosti", rekao je Tadić.

Planovi za slučaj nezavisnosti

U sklopu priprema za eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Vlada Srbije juče je naložila da sva ministarstva u narednih sedam dana izrade akcione planove kako bi se zaštitila prava Srba i nealbanaca na Kosovu u slučaju proglašenja nezavisnosti.

Kao svaka odgovorna vlada, i Vlada Srbije mora da se pripremi za najgori mogući scenario, tako da je i izrada akcionih planova u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova deo te odgovornosti, kažu članovi Vlade.

Nije, međutim, poznato šta ti akcioni planovi u praksi znače. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić detalje ne može da iznosi u javnost.

"Svako ima svoje nadležnosti, svako ministarstvo je dobilo zadatak još pre dva meseca, moram da kažem, juče je to tek objavljeno, ali pre dva meseca je dogovoreno", kaže on.

"Dogovoreno je da svako iz svoje kompetencije napravi plan aktivnosti u slučaju nekih negativnih scenarija na Kosovu i Metohiji. Svako ministarstvo je priča za sebe i ideja je da se o tome ne govori u javnosti već da, ako, ne daj bože, do toga dođe, da delujemo", rekao je Dinkić. Potredsednik Vlade Božidar Đelić takođe nije bio konkretniji. "Mi u ovom momentu radimo na tome da dođe do kompromisa, ali, naravno, moramo biti spremni u ime svih naših građana za svaku eventualnost", kaže on.

"Naravno, ne očekujte od mene da komentarišem te akcione planove. Oni koji se tiču bezbednosti nisu po prirodi stvari dostupni javnosti, ali nije vreme da se bavimo tim nego vreme je da se trudimo da dođe do kompromisnog rešenja, to je sada cilj i pravi zadatak naše vlade", kaže on.

"Zamena je teza da se mi spremamo na nešto drugo. Sve odgovorne vlade razmatraju sve moguće scenarije i mi, naravno, radimo sve da do bilo kakvog lošeg scenarija ne dođe, ali naša je odgovornost da budemo spremni u svakoj eventualnosti", kaže on.

Šta po tom pitanju rade ministarstva trgovine i dijaspore, objašnjavaju resorni ministri Predrag Bubalo i Milica Čubrilo.

"Radi se na tome, moje ministarstvo radi – imamo robne rezerve, da se obezbedi dovoljno hrane i za sadašnji period i za nešto što bi bilo nepredviđeno", kaže Predrag Bubalo.

"Od nas se očekuje da koordiniramo sve one koji u dijaspori jesu solidarni sa našom vladom i državom Srbijom da očuva svoj integritet i suverenitet", kaže Čubrilova.

"I u tom smislu mi to radimo, mi koordiniramo i pokušavamo da, pored koordinacije i podrške, takođe zamišljamo i koordiniramo projekte koji na terenu mogu da proizvedu konkretne rezultate", kaže ona.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je u emisiji Poligraf TV B92 da Vlada time ne predviđa rešenje budućeg statusa Kosova i da se na akcionim planovima radi kako bi ministarstva na teritoriji Kosova mogla nesmetano da nastave da rade poslove iz svog domena.
"Vlada ne predviđa, ona se ponaša odgovorno. Ne možete da se pravite slepi i da se pravite da to ne postoji kao opasnost", kaže on.

"Naravno da postoji i svesni smo te opasnosti, i zato državni organi treba u tom pravcu da obavljaju dužnosti na način da se zaštite prava ljudi koja već ta prava ostvaruju na teritoriji Kosova", kaže on.

Ljajić je objasnio da planovi o izradi akcionih planova ministarstava postoje već duže vreme. Nije, međutim, poznato šta ti akcioni planovi u praksi znače.

Hiseni: Posle 10. decembra nezavisnost

Portparol prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni izjavio je da će Kosovo, bez odugovlačenja, posle 10. decembra proglasiti nezavisnost i zatražiti njeno zvanično priznavanje.

Posle sastanka pregovaračkog tima, Hiseni je rekao da su kosovski pregovarači dobili poziv za sledeći sastanak sa "trojkom" i delegacijom Srbije, koji će se održati u Badenu, u Austriji.

Ističući da ne očekuje neki sporazum ni nakon poslednjeg sastanka, Hiseni je rekao da će Kosovo svaki svoj naredni sastanak koordinisati sa međunarodnom zajednicom, "onima koji podržavaju nezavisnost Kosova".

"Sve što podrazumeva nešto manje od nezavisnosti ili neku vezu sa Srbijom je neprihvatljivo", istakao je Hiseni.

On je dodao da bi kosovska strana želela da se pitanje nezavisnosti Kosova reši rezolucijom Saveta bezbednosti UN, međutim "kosovska strana neće ostati talac nedostatka volje jedne strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: