Zukorlić pozvao na odbranu džamija

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić optužio je srpske vlasti za razdor u islamskoj zajednici u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2007.

13:21

Default images

Na prijemu povodom Ramazanskog bajrama u Novom Pazaru, Zukorlić je pred nekoliko stotina pristalica poručio da "ako Srbiji treba srbijanski muftija neka islamsku zajednicu napravi u Beogradu" i pozvao vernike da odbrane džamije od imama koji nisu, kako je rekao, shvatili poruku teube (pokajanja).

"Taj muftija može biti udbaški, tajkunski, suljovski, ali ne može da bude u našim džamijama", rekao je Zukorlić.

Podsetimo, Vrhovni Sabor Islamske zajednice Srbije smenio je 3. oktobra Muamera Zukokrlića sa svih funkcija i za reisa-ul-ulemu imenovao tutinskog imama Adema Zilkića.

Sabor Islamske zajednice kojom rukovodi Zukorlić i čije je sedište u Novom Pazaru je 6. oktobra je bezrezervno podržao Zukorlića, a on je nakon tog skupa pozvao, kako je rekao, "imame izdajnike" da se do 12. oktobra pismenim izjavama pokaju, a za pokušaj razbijanja Islamske zajednice u Srbiji optužio je "trokut koju čine Beograd, porodica Jusufspahić i tajnu policiju".

Govoreći o pokušajima rušenja sistema islamske zajednice na čijem je čelu već 14 godina, muftija je rekao da je te ljude "podržala licemerna vlasti u Beogradu, špijunski i tajkunsko-mafijaški krugovi", a za pokretača svega označio je, kako je rekao, čoveka koji u crno zavija Sandžak 15 godina.

On je pohvalio okupljene za ponašanje na jučerasnjem mitingu u Novom Pazaru i odao im priznanje za "visoko pokazanu svest, odlučnost, odgovornost, dostojanstvenost i civilizovanost".

"Alah nas je na ovom području sačuvao što znači da hoće nešto sa nama i od nas", kazao je on, ističući da se od njih traži da prekinu veze sa Sarajevom ali da oni to neće učiniti jer je to, objasnio je, veza kao između dece i roditelja.

"Sarajevo ma kakvo da je, naše je kao babo i maka. Ima boljih roditelja na svetu, ali su naši roditelji naši i kao što ne možemo promeniti roditelje ne možemo ni naš odnos prema Sarajevu".

Zukorlić je za napetu situaciju u Novom Pazaru i pokušaj razbijanja islamske zajednice ponovo optužio i beogradske medije za koje je rekao da su mislili da će sa jučerašnjeg mitinga izveštavati o mrtvima i ranjenima, ali da se to nije dogodilo.

On je ponovo pozvao sve pristalice da ne plaćaju pretplatu Javnom servisu Radiotelevizije Srbije sve dok ta medijska kuća ne promeni odnos prema muslimanima.

Za nekorektno i neobjektivno izveštavanje optužio je i agenciju Beta i B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: