Poljska: Popisi homoseksualaca

Ministarstvo zdravstva i policija počeli odvojeno popisivanje homoseksualaca.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.06.2007.

12:03

Default images

Pomoćnik ministra zdravstva Marek Grabovski objasnio je za Njusvik da njegov resor spiskove pravi kako bi pomogao homoseksualcima koji se kolebaju u pogledu seksualne orijentacije. "Tako možemo da sprečimo talas homoseksualnosti", kaže Grabovski i dodaje da njegovo ministarstvo sprema i brošure koje bi propagirale heteroseksualnu orijentaciju.

Na drugoj strani, iako zakon zabranjuje policiji da pravi spiskove na osnovu seksualne orijentacije, policija pravi spiskove, ali u okviru zvanične istrage o tome ko je s 15 lažnih bombi preplašio Varšavljane u jesen 2005. pred drugi krug predsedničkih izbora na kojima je na čelo Poljske došao tadašnji gradonačelnik Varšave Leh Kačinjski. Anonimna dojava da je na raznim prometnim mestima Varšave postavljeno 15 bombi bila je potpisana sa "Snažni homoseksualac".

Zbog dela zakona u kom se navodi da tzv. osetljivi podaci treba da budu izbrisani kod osumnjičenih koji su oslobođeni optužbi, ali se u toj stavci ne pominju o saslušanima kao svedocima, policija može legalno da arhivira i spisak homoseksualaca, upozorila je za Gazetu viborču Eva Kuleša, bivša inspektorka zaštite ličnih podataka.

Poljska organizacija Kampanja protiv homofobije traži od ombudsmana Januša Kohanovskog i Generalne inspekcije za zaštitu ličnih podataka da intervenišu i takvo žigosanje spreče.

Poslednji put u Poljskoj su se popisivali homoseksualci u vreme totalitarnog komunističkog režima u zloglasnoj operaciji Hijacint, između 1985. i 1987, kada je evidentirano 11.000 homoseksualaca, a svaki je morao da poseduje tzv. kartu homoseksualca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: