"Ne znam da li su kupovane diplome"

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici navodi da tamo nije bilo masovnih falsifikovanja diploma.

Izvor: FoNet, Blic

Četvrtak, 15.03.2007.

07:45

Default images

Uprkos njegovoj izjavi koju je preneo Blic da je na tom univerzitetu pre njega bilo izdato više od 1.000 falsifikovanih diploma, u saopštenju Univerziteta koje je potpisao Vitošević, navodi se da je rad Filozofskog fakulteta pregledala inspekcijska služba Ministarstva prosvete i sporta Srbije, a da su zatim prosleđeni MUP-u Srbije, ali da rezultati provere još nisu stigli.

Zdravko Vitošević je ocenio da je je tekst u Blicu senzacionalistički i paušalno napisan i da nanosi veliku štetu Univerzitetu.

Vitošević je naveo da je u kraćem telefonskom razgovoru novinaru Blica rekao da u cilju borbe protiv negativnih pojava i korupcije u sistemu visokog obrazovanja na univerzitetima u Srbiji u potpunosti podržava saopštenje Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije, objavljeno 9. marta.

"Svi ostali navodi u tekstu koji mi se pripisuju nisu tačni i predstavljaju proizvoljnu konstrukciju novinara Blica", tvrdi Vitošević.

Falsifikovano 1.000 diploma?

Novi rektor tog univerziteta je, prema pisanju Blica, rekao da je na fakultetima u Kosovskoj Mitrovici korupcija je bila javna tajna. "Korupcije je bilo na svim fakultetima, ali najviše na Filozofskom fakultetu, gde je od 1999. do kraja 2004. izdato blizu 1.000 falsifikovanih diploma", kaže Vitošević.

Do diplome se stizalo ponekad i za jedan dan, mada je uobičajena procedura trajala najviše osam radnih dana. Njihova cena se kretala od 1.500 do 3. 000 evra. Diplome nisu kupovali samo propali studenti, već i značajniji ljudi sa Kosova.

"Preko noći su do akademskog zvanja dolazili i policajci. Oko 600 pripadnika MUP-a Srbije je na taj način završilo fakultet", kaže sagovornik lista sa jednog od fakulteta Prištinskog univerziteta.

"Na spisku su i carinici, koordinatori opština, direktori škola, funkcioneri, članovi najužeg rukovodstva Socijalsitičke partije Srbije, pa i bivši stražari Filozofskog fakulteta, od kojih izvestan broj izvodi nastavu iz istorije i sociologije po školama na Kosmetu", kaže on.

"To istražuje MUP Srbije", kaže Vitošević, uz napomenu da je prioritet novog rukovodstva ukloniti one koji su ozbiljno ugrozili ugled te visokoškolske institucije. U MUP-u Srbije juče nisu mogli ništa da kažu na tu temu.

"Pošto je utvrđeno da se diplome maltene prodaju na ulicama Kosovske Mitrovice, stanje je konstatovala komisija i nalaz je zvanično prosleđen Ministarstvu unutrašnjih poslova", kaže Vitošević.

Kako je objasnio, za sada sve se završilo podnošenjem 54 prijave protiv bivših rukovodilaca Filozofskog fakulteta, čije je Nastavno-naučno veće tražilo od bivšeg rektora Radivoja Papovića da izvrši kontrolu na svim fakultetima, posebno na višim školama i njihovim isturenim odeljenjima u Gračanici, Šilovu kod Gnjilana, Medveđi i Višoj poslovnoj školi u Blacu.

"Preduzimamo sve mere da stanemo na put kriminalu i korupciji koji su uzeli maha jer je to jedini način da speremo ljagu sa svog univerziteta na kom, ipak, najveći deo studenata do diploma stiže zahvaljujući znanju, a ne kupovinom falsifikovanih diploma", kaže Vitošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: