Sutra albanski Dan zastave

Albanci na jugu sutra obeležavaju Dan zastave iako iz Vlade Srbije navode da na to nemaju prava jer nisu formirali savet.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.11.2006.

16:35

Default images

Direktor Službe Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Petar Lađević izjavio je da albanska nacionalna manjina trenutno nema prava na proslavu nacionalnih praznika i obeležja svoje manjine jer nije formirala svoj nacionalni savet. Ukoliko bi formirali savet i predložili obeležja, ne bi bilo prepreka da ih na svoje i državne praznike stavljaju na javne institucije, rekao je Lađević.

Albanci na jugu Srbije sutra će obeležiti kulturnim programima 28. novembar, Dan zastave, najveći nacionalni praznik Albanije.

Potom će albanski odbornici u lokalnom parlamentu održati "protestni sastanak", sa koga će javnosti u Srbiji uputiti dokument u kome će se govoriti o dilemama o upotrebi albanske zastave, rekao je agenciji Beta predsednika Odbora za ljudska prava Šaip Kamberi.

"Tim dokumentom mi ćemo pokazati našu dobru volju da sa vlastima rešimo sve dileme upotrebe albanske zastave, zbog čega ćemo ga uputiti predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedniku Vlade Vojislavu Koštunici i drugim najvišim srpskim zvaničnicima i institucijama", rekao je Kamberi.

Ljajić: Bez ishitrenih reakcija države

Rasim Ljajić, koji je predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, a bio je i ministar za ljudska i manjinska prava, ne očekuje nikakve incidente na jugu Srbije, iako smatra da je to neprijatna situacija i nekome može da izgleda kao provokacija.

"Zakon predviđa da manjine mogu imati svoje simbole, ali ne identične sa simbolima druge države. Život je jedno, a zakoni su kod nas, nažalost, još uvek nešto drugo", kaže on i poručuje državnim organima da ne treba ishitreno da reaguju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: