Širi se ptičji grip

U Indoneziji je potvrđena 19. smrt čoveka od ptičjeg gripa, dok su bugarske službe iz predostrožnosti izolovale jednu osobu.

Izvor: B92

Subota, 18.02.2006.

10:15

Default images

Bugarske sanitarne službe izolovale su jednog muškarca, za kojeg se sumnja da je zaražen virusom ptičijeg gripa, pošto su dve patke na njegovom imanju uginule. Muškarac, koji živi u selu Preslavci, na jugu Bugarske, nema simptome bolesti, ali je bio u kontaktu sa uginulim patkama.

"Izolovali smo jednog muškarca iz predostrožnosti", izjavio je predstavnik sanitarnih službi Todor Gogovski i dodao da će biti testiran na virus ptičijeg gripa. "Za sada nema simptome bolesti. Samo mu curi nos i nema ni visoku temperaturu", dodao je Gogovski. Krajem januara u gradu Vidin, na Dunavu kod granice sa Rumunijom, jedan labud je uginuo od ptičijeg gripa. 

Ptičiji grip među životinjama utvrđen je i u Francuskoj. Gotovo je sigurno da je jedna od nekoliko divljih pataka koje su mrtve pronađene u Francuskoj bila zaražena smrtonosnim virusom ptičjeg gripa H5N1. Ta patka je pronađena sa još nekoliko mrtvih divljih pataka u vrlo vlažnom području Domb, u centralnoj Francuskoj. Analiza je pokazala prisustvo ptičjeg gripa, virusa H5, i verovatno je reč najopasnijem i vrlo patogenom virusu H5N1, ocenili su nadležni.

Područje na kome su pronađene ptice izolovano je u prečniku od tri kilometara i niko nema pristup, a šire područje se nadgleda.

Stroge kontrole držanja živine

Iz veterinarske inspekcije najavljena je od ponedeljka rigorozna kontrola sprovođenja naredbe o obaveznom zatvaranju živine.Koordinator veterinarske inspekcije za Južnobački okrug Eugen Kiš izjavio je da će tako biti striktno sprovedeno uputstvo republičke Uprave za veterinu. Kiš je za "Građanski list" podsetio da je ta naredba na snazi od oktobra prošle godine, kada su zabeleženi prvi slučajevi ptičjeg gripa u Rumuniji, ali je naveo da je građani uglavnom nisu poštovali, iako je bilo kontrola.

"Od ponedeljka ćemo preduzeti strože mere, uključujući i kaznene odredbe prema svim građanima koji se tih mera ne pridržavaju. Dosad je bilo nekoliko prijava i kazni, a mislim da su neki postupci u toku", naveo je Kiš.

Načelnik odeljenja za zdravstvenu zaštitu životinja pri Upravi za veterinu Budimir Plavšić precizirao je da kazne za one koji se ne pridržavaju naredbe iznose između pet i pedeset hiljada dinara.

"Najveća odgovornost je na vlasnicima, jer se nepoštovanjem oni zapravo igraju našom zdravstvenom bezbednošću. Ako te divlje ptice imaju virus, oni će biti odgovorni ukoliko on uđe u populaciju domaće živine i napravi katastrofu za čitavu zemlju", rekao je Plavšić "Građanskom listu".

Direktor Veterinarske stanice Novi Sad Dragan Rozmirov naveo je da je u poslednje vreme bilo nekoliko intervencija na terenu, ali da još uvek nije zabeležen nijedan slučaj ptičjeg gripa.

"To su sve bile domaće ptice koje su bile nekoliko dana na ulici i koje su bukvalno uginule od starosti, kao i nekoliko ubijenih vazdušnom puškom. Pronađena je i jedna patka koja je odneta u Institut za veterinu u Novom Sadu, gde je utvrđeno da nije bila zaražena gripom", rekao je on.

Na veb sajtu Ministarstva poljoprivrede navodi se da je od oktobra 2005. godine pregledano više od 15.000 objekata i prostora na kojima se drži, uzgaja ili boravi živina i divlje ptice, u kojima se nalazi
oko 25 miliona komada ptica.

Veterinarski inspektori su u oko 3.637 slučajeva naložili otklanjanje nepravilnosti, a podignuto je 758 prekršajnih prijava protiv nesavesnih vlasnika ili držalaca životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: