Berns: Očekujemo početak za 30 dana

SAD veruju da će za 30 dana početi razgovori o konačnom statusu Kosova, kaže američki državni podsekretar Nikolas Berns.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2005.

14:42

Default images

"Ono što sam ja rekao kosovskim liderima je da oni treba da budu pripremljeni za razgovore. Mi verujemo da ćemo za 30 dana videti početak razgovora", rekao je Berns.

Vlade u Prištini i Beogradu moraju zajedno, kroz pregovore, doneti tu tešku odluku: „Moja vlada u Vašingtonu namerava da bude vrlo aktivna u pregovorima. Odredićemo specijalnog američkog izaslanika koji će učestvovati i podržati UN, ali nećemo sugerisati krajnji ishod pregovora. Nije na SAD da odluči o budućnosti Kosova. Na nama je da stvorimo uslove da pregovori počnu, da upozorimo sve strane da je kompromis neophodan kao i da finalno rešenje mora da bude takvo da na kraju i Albanci i Srbi mogu da žive zajedno u miru“.

Američki diplomata je rekao i da kosovski Srbi što pre moraju da odluče u kom će pregovaračkom timu učestvovati: "Ostavljena je mogućnost i da budu posebna delegacija na pregovorima o statusu na kojima će vlada SAD imenovati svog specijalnog izaslanika u želji da se pomogne uspešnom okončanju pregovora".

Premijer Bajram Kosumi upozorio je američkog diplomatu da bi za Kosovo bilo vrlo rizično ukoliko bi se pregovori o konačnom statusu Kosova produžili u nedogled. Predsednik Kosova Ibrahim Rugova obavestio je podsekretara Bernsa o formiranom kosovskom pregovaračkom timu i ponovio zahtev da se Kosovu direktno prizna nezavisnost: "Insistiram na direktnom priznanju nezavisnosti od strane SAD i EU, jer će to smiriti ovaj deo Evrope i sveta”.

Američki podsekretar Niklas Berns večeras dolazi u Beograd. On je najavio da će sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerima Srbije i Crne Gore Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem, kao i šefom diplomatije Vukom Draškovićem razgovarati o ulozi Beograda u pregovorima o konačnom statusu Kosova i predočiti da Beograd mora biti spreman na kompromis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: