Drašković iscrpno s Rupelom

Vuk Drašković je prvi ministar spoljnih poslova u poseti Sloveniji po njenom preuzimanju predsedavanja OEBS-om.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2005.

08:42

Default images

Mediji u Sloveniji najviše pažnje su posvetili razgovoru o statusu Kosova koji je Drašković vodio sa svojim kolegom Dimitrijem Rupelom. Drašković je za TV POP rekao da je 2005. prelomna za Kosovo i pozdravio činjenicu da će u godini u kojoj Slovenija predsedava OEBS-om početi razgovori o statusu jer niko u OEBS-u kao Slovenija ne poznaje srpsko i jugoslovensko-albanske odnose iz vremena SFRJ kao Slovenija.

Drašković je rekao i da je bolje evropeizovati Kosovo nego balkanizovati Evropu i da su se on i Rupel saglasili da status Kosova mora biti rešavan po evropskim standardima, pre svega u okviru nepromenivosti postojećih granica. "Apsolutno smo se saglasili da status Kosova mora biti evropski, uz poštovanje principa nepromenivosti granica i principa da prava bilo kog naroda na Kosovu ne mogu biti graditi na nepravu drugog naroda", kaže on.

Investicije, mešovita preduzeća i podrška

Rupel i Drašković su se saglasili i da je problem trgovinskog debalansa u odnosima Slovenije i SCG najbolje rešavati povećanjem slovenačkih investicija i da je potrebno što pre oformiti mešovita preduzeća za zajedničke nastupe u Rusiji, Kini i državama "trećeg sveta". Drašković se zauzeo i za što brže potpisivanje sporazuma "JAT ervejza" i "Adrije", što bi omogućilo stalnu avionsku vezu Ljubljane i Beograda.

Slovenija je ponudila najveću moguću podršku u evropskim integracijama i priključivanju SCG Partnerstvu za mir, kada SCG ispuni postavljene uslove.

Ministri su razgovarali i o pitanjima nasledstva SFRJ, a Rupel je naglasio da što pre treba rešiti problem podele diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali i obećao Draškoviću da će se bilateralni sporazum Slovenije i SCG o socijalnom osiguranju uskoro naći pred parlamentom Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: