Del Ponte: Nema saradnje sa Beogradom

Vlada Srbije namerno je izabrala da ignoriše svoje pravne obaveze, izjavila je Karla del Ponte.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2004.

08:13

Default images

Glavni tužilac Haškog tribunala rekla je u obraćanju Savetu bezbednosti UN da se od poslednjeg obraćanja predsednika suda tom telu, u maju ove godine, ništa nije promenilo kada je reč o saradnji Srbije i da se od tada nije promenio stav Srbije da se protivi Tribunalu.

Del Ponte je procenila da više od 12 optuženika, haških begunaca "slobodno živi u Srbiji", a da je srpski premijer Vojislav Koštunica jasno rekao da ih neće hapsiti, već samo pokušati da ubedi begunce da se sami predaju. "Takva politika nije dala nikakve rezultate," zaključuje glavni tužilac uz komentar da je ona u suprotnosti sa međunarodnim obavezama zemlje.

Del Ponte je potom podsetila na bekstvo Gorana Hadžića, koji je kako tvrde u Tužilaštvu, nestao nekoliko sati pošto je vlastima u Beogradu rečeno gde se on nalazi, prenosi novinar B92 iz Haga, Ljubica Gojgić. Zatim je pomenula i slučaj Beara uz komentar da se bivši visoki oficir VRS nije dobrovoljno predao, već da se nije opirao hapšenju. Del Ponte je ocenila da je Beara uhapšen "samo zato što je moja kancelarija dala sve informacije o tome gde se on nalazi... i što je Beograd znao da mi nadziremo njegovu kuću. A trebalo je da se i ja, kroz dva dana, obratim ministrima EU. Samo je takav pritisak mogao doneti rezultata," zaključila je Del Ponte. Ona je obavestila SB da je "zarad domaćih političkih razloga Beograd Bearino hapšenje predstavio kao dobrovoljnu predaju".

Karla del Ponte izjavila je da postoji određen pomak na bolje u saradnji sa sudom na nivou državne zajednice. Zahvaljujući efikasnom radu Nacionalnog saveta, većem broju potencijalnih svedoka omogućeno je da obave razgovore sa predstavnicima tužilaštva. Postoji, ocenila je Del Ponte, i spremnost da se tužilaštvu omogući pristup dokumentima, ali je problem u tome što se oni nalaze u rukama onih koji blokiraju saradnju sa sudom.

Sve u svemu, zaključila je Del Ponte, nesaradnja Beograda ostaje najvažnija prepreka sa kojom se suočava Tribunal u završnoj fazi svog rada.

Del Ponte je ponovila da sud ne može završiti rad dok se pred njim ne bude sudilo Karadžiću, Mladiću, Gotovini, srpskim generalima i odgovornim za masovno ubistvo u Srebrenici, koji su još u bekstvu.

Govoreći o najavljenom prebacivanju slučajeva iz Haga na domaća pravosuđa, što je deo završne strategije suda, Del Ponte je izjavila da će do kraja godine 11 slučajeva, odnosno 20 optuženika, biti predloženo za transfer na domaće pravosuđe, pri čemu je politika tužilaštva da se, tamo gde je to moguće, slučajevi prebacuju na sudove država gde su zločini počinjeni. Ona je, međutim, izrazila bojazan da "u zemlji kakva je Srbija neće biti moguće suditi za ratne zločine. Jake su mreže koje podržavaju optuženike, one mogu da se upliću u sudsku proceduru, pa i da uznemiravaju svedoke, sudije i tužioce, ili čak da prete stabilnosti zemlje," smatra glavni tužilac. Del Ponte veruje da se "i u Srbiji i na Kosovu agresivna nacionalistička retorika koristi za napade na Tribunal i tužilaštvo. Poruka je uvek ista: ako vlasti sarađuju, destabilizovaćemo zemlju. Međunarodna zajednica i demokratski izabrane vlasti morale bi da sprovedu odlučne mere protiv ovih mreža."

Karla del Ponte je rekla da će do 31. decembra biti završeno preostalih šest istraga tužilaštva, kao i da će biti podignute nove optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: