Sastanak Komisije zbog "Knjaza"

Beograd -- Komisija za hartije od vrednosti 15. novembra odobrila je tri ponude za preuzimanje akcija kompanije Knjaz Miloš.

Izvor: B92
Podeli

Prema saopštenju te Komisije odobrene su ponude "Apurne", "Laškog" i "FPP Balkan Limitida".

"Pri odobravanju ponuda, Komisija ceni da li su ponuđači obezbedili novac, ili odgovarajuću bankarsku garanciju, na namenskom računu u iznosu koji odgovara traženoj količini po ceni koja se nudi. Na osnovu toga, odobrene su ponude sa cenama i količinama: 'Apurna' 17.500 dinara po akciji, za paket od 50 do 71,87% akcija, 'Pivovarna Laško' 19.000 dinara po akciji za 50 odsto akcija i 'FPP Balkan Ltd' 23.000 dinara po akciji, za paket od 25 do odsto akcija", stoji u saopštenju Komisije za hartije od vrednosti.

Komisija je takođe, saopštila da naknadne i nezvanične dopune i stimulacije, koje nisu bile deo propisanih procedura, ne mogu biti deo ponude za preuzimanje, jer su u suprotnosti sa članovima 178. i 179. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata. Komisija navodi da će štititi interese akcionara, investitora i finansijskog tržišta, kao i da će preduzeti sve neophodne mere prema onima koji narušavaju te interese.

Podsetimo, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac najavio je održavanje sednice te Komisije zbog najnovijeg obrta u privatizaciji kompanije "Knjaz Miloš", odnosno kada je, uporedo sa utrkivanjem ponuđača oko toga ko će skupiti najveći broj akcija i ubediti male akcionare da njima prodaju akcije, i košarkaš Predrag Danilović ponudio da pokloni po 3.500 dinara akcionarima koji se odluče da prodaju akcije "Apurni", firmi francuske kompanije "Danon" i košarkaša Vlade Divca. Zbog toga je Štimac najavio da održavanje sednica Komisije. On je tada rekao da će Komisija, čim dobije izveštaje videti, konkretno, o čemu se radi, šta je ko izjavio, kojom prilikom. "Svako može, kao privatno lice da izjavi i obeća bilo šta. Međutim, ako su okolnosti u kojima je on to rekao direktno vezane za ponudu za preuzimanje akcija, mi ćemo to svakako oceniti i videti koje se mere povodom toga mogu preduzeti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.