Nenad Šare završio sa davanjem iskaza

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2004.

12:59

Default images

U Specijalnom sudu, bez prisustva javnosti, završeno je saslušanje svedoka saradnika Nenada Šarea.

Šare je ponovio navode optužnice kojom se Milorad Ulemek Legija tereti za organizaciju ubistva Ivana Stambolića. Šare je odgovarao na pitanja optuženih, a u nastavku suđenja koje je bilo otvoreno za javnost, o atentatu na Vuka Draškovića u Budvi svedočili su radnici Državne bezbednosti, Stevan Basta i Ratko Romić.

Basta je prepričao prisluškivani razgovor Vuka i Danice Drašković, snimljen posle atentata, u kome su oni za atentat optužili Slobodana Miloševića, a Romić je izjavio da je više puta saslušavan i da su tada neki operativci UBPOK-a vršili na njega pritisak da za atentat tereti Radeta Markovića.

Po naređenju tadašnjeg načelnika Beogradskog centra Državne bezbednosti, Milana Radonjića, u aprili 2000. godine, Stevan Basta otišao je u Budvu da snimi kuću Vuka Draškovića zbog navodnih Draškovićevih susreta sa ljudima Vladimira Putina. Basta je video-snimke predao Radonjiću koji je tražio da se načine i fotografije i predaju načelniku DB-a, Radetu Markoviću. Posle nekoliko dana, Radonjić mu je rekao da je Marković izgubio album sa fotografijama i da Basta mora ponovo da snimi Draškovićevu kuću. Prema optužnici, međutim, Marković je taj album predao prvooptuženom Miloradu Ulemeku Legiji, koji je izdao nalog pripadnicima JSO da odu u Budvu i likvidiraju Vuka Draškovića.

Dragoljub Todorović, advokat Vuka Draškovića, komentariše: "Mi smatramo da je cilj opservacije kuće Draškovića i to da li je imao obezbeđenje, da je to bila stvar pripreme za atentat, a ne priprema za opservaciju."

Momčilo Bulatović, advokat optuženog, kaže: "Jedino što je novo je ono što je gospodin Romić spontano rekao - ko je i na koji način sve od njega pokušao da iznudi iskaz da tereti ljude koji se sada nalaze u postupku."

Ratko Romić je izjavio da o atentatu ne zna ništa i da je u Budvi boravio jer je Služba imala neka saznanja da će se Vuk Drašković eventualno tajno sastati sa američkim diplomatom Nikolasom Hilom, koji bi eventualno tajno trebalo da iz Dubrovnika dođe u Budvu. Služba, međutim, nije imala nikakve informacije o tom susretu, pa je Romić vraćen u Beograd.

Stevan Basta izjavio je da se za Vuka Draškovića Služba državne bezbednosti interesovala još od sredine 80-tih. Godine 2000, produženje prismotre Vuka Draškovića tražilo je 3. odeljenje za unutrašnji ekstremizam i terorizam. Odluku o produženju prismotre potpisali su tadašnji načelnik DB-a, Radomir Marković, i tadašnji načelnik Beogradskog centra DB-a, Milan Radonjić, a odluka je otišla na potpis predsedniku Vrhovnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: