Holkeri: Kantonizacija nije predviđena Rezolucijom 1244

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2004.

08:35

Default images

Šef civilne misije UN na Kosovu i Metohiji, Hari Holkeri, razgovarao je u ponedeljak sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Holkeri je novinarima rekao da je u Beograd došao kako bi upoznao Koštunicu i informisao ga o početku dijaloga radnih grupa i implementaciji standarda. Šef UNMIK-a je naveo da je pitao premijera da mu objasni stav iznet za govornicom u skupštini Srbije, gde se založio za kantonizaciju Kosova: "Koštunici sam rekao da se trenutno ne može razgovarati o podeli Kosova. Na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbenosti, takve ideje i predlozi trenutno nisu tema za razmatranje. Naravno mi smo spremni da saslušamo sve ideje i stavove Vlade Srbije. Razumeo sam da ta izjava premijera predstavlja samo otvaranje diskusije", rekao je Hari Holkeri.

On je naveo da u narednom periodu očekuje dobru saradnju sa Vojislavom Koštunicom, jer, kako je naveo, on je otvoren čovek sa dosta iskustva. "Ne verujem da ću imati bilo kakvih poteškoća u komunikaciji sa njim", rekao je Hari Holkeri.

On je najavio da će u utorak biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, razgovorom radnih grupa koje se bave pitanjem nestalih osoba. Holkeri je još jednom pozvao predstavnike Srba da se uključe u grupe za primenu standarda. "Kada govorimo o standardima i njihovoj primeni, veoma važno je da se istakne da se oni odnose na zaštitu Srba i ostalih nealbanskih zajednica na Kosovu. Svaki od tih 8 standarda se odnosi na obezbeđivanje pravilnog funkcionisanja svih institucija i omogućavanje, povratka i slobode kretanja za sve stanovnike Kosova. Mi već izvesno vreme radimo na planu za implementaciju, na žalost Srbi se još nisu pridružili tom procesu", rekao je Holkeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: