Političke i bezbednosne posledice pogibije Borisa Trajkovskog

Izvor: B92

Subota, 28.02.2004.

10:38

Default images

Posmrtni ostaci makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog i još osmoro poginulih u avionskoj nesreći kod Mostara biće prebačeni u Skoplje u nedelju. Kako je saopštio Odbor za sahranu predsednika Trajkovskog datum sahrane će biti objavljen nakon identifikacije tela koju rade sudski veštaci u Mostaru.U odboru kažu i da će sahrana najverojatnije biti u utorak, a da će u ponedeljak kovčeg sa preminulim predsednikom biti izložen na platou ispred makedonskog parlamenta. Inače, makedonska Vlada ranije je saopštila da će crne kutije iz aviona predsednika Trajkovskog biti poslate u Pariz na ispitivanje. Članovi vlade su potvrdili i da je na mestu avionske nesreće pronađeno devet tela, kao i ostaci letelice.

Pogibija Borisa Trajkovskog u političkim krugovima u Makedoniji otvorila je pitanje bezbednosti zemlje i njenog daljeg razvoja. Savetnik predsednika Trajkovskog, Ljubomir Danailov Frčkovski kaže da je on, zbog svog ugleda u međunarodnoj zajednici, bio ličnost koja je potrebna Makedoniji. Frčkovski smatra i da se uspeh Trajkovskog ogleda u sređivanju odnosa sa albanskom zajednicom u Makedoniji, kao i da će to biti najveći izazov za novog predsednika: “Posebno u kontekstu pregovora oko statusa Kosova i konsolidaciju Makedonije oko granica sa Srbijom i Kosovom i uloga međunarodnog faktora u celom tom kontekstu. To je važno uraditi na jedan uspešan način, i to je jedna od tačaka  koja ostaje kao veliki izazov novom predsedniku”, rekao je Frčkovski.

Frčkovski navodi da je Trajkovski uspostavio dobru saradnju sa Albancima tako da se na bezbednosnom planu zemlje ništa neće promeniti: “Sada je sa te strane jedna relativno mirna situacija. Ne očekujem da će tu biti nekakvih izazova. Mislim da su posebno Albanci Trajkovskog smatrali kao figuru koja zna da ujedinjuje i da su stajali iza njega značajno. Ne mislim da će oni biti faktor destabilizacije”, rekao je Frčkovski.

Inače, u zgradi makedonskog parlamenta, kao i u prostorijama stranke Trajkovskog VMRO DPMNE od petka uveče su otvorene knjige žalosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: