Vesli Klark na suđenju Miloševiću

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2003.

17:33

Default images

Predstojeću nedelju u Haškom Tribunalu obeležiće svedočenje američkog generala Veslija Klarka koje počinje u ponedeljak. Na zahtev Vašingtona, dvodnevno svedočenje Klarka u procesu protiv Slobodana Miloševića biće u potpunosti zatvoreno za javnost. Nakon što iz transkripta budu uklonjeni svi delovi koji zadiru u pitanja američke nacionalne bezbednosti, snimak će biti dat na uvid javnosti, prenosi iz Haga dopisnik B92 Miodrag Vidić.

Vesli Klark je izjavio da se odazvao pozivu Tužilaštva da svedoči na suđenju Miloševiću “zbog istorijskog značaja procesa na kome se za ratne zločine prvi put sudi jednom šefu države”. Tokom 78 dana bombardovanja SR Jugoslavije penzionisani 57- godišnji američki general bio je glavnokomandujući snaga NATO u Evropi, a sredinom devedesetih bio je glavni američki vojni pregovarač u nastojanjima da se okonča rat u Bosni. Nedavno je rekao da je u razgovorima sa Miloševićem proveo nekoliko desetina sati. “Tužilaštvo smatra da su ti razgovori značajni. Reč je o onom šta je Milošević znao, kakve su mu bile namere, kako je posmatrao situaciju i kako je operisao”, izjavio je Klark, čija će knjiga “Moderno ratovanje” biti osnova glavnog iskaza pred sudijama.

Ostace zapamćeno da se 1994. sastao i sa generalom Ratkom Mladićem, od koga je na poklon dobio pištolj. “Bila je to greška, ali Mladić u to vreme nije bio optužen pred haškim Tribunalom, niko me nije upozorio da se sa njim ne sastanem, a u toku su bili napori da se pronađe mirovno rešenje”, rekao je tim povodom Klark, vodeći kandidat Demokratske stranke za predsedničke izbore u SAD 2004. godine.

U Tribunalu su se do sada pojavili u drugi visoki američki funkcioneri - bivsi državni sekretar Madlen Olbrajt, ambasador Vilijem Voker, ambasador Piter Galbrajt. Svi su svedočili na otvorenim sednicama, uz uobičajeno odlaganje snimka od pola sata, a zaštitne mere bez presedana zatražene su samo za Veslija Klarka. “Uvek je bolje kada je sve javno i otvoreno, ali u ovom slučaju ovo je najbolje što smo mogli da dobijemo”, izjavila je portparol glavnog tužioca Florens Artman. Iako se povodom Klarkovog pojavljivanja u Hagu očekuje veliko interesovanje medija, pristup javnoj galeriji u sudnici broj 1 u naredna dva dana neće biti dozvoljen, vazice uobičajena mera zabrane unošenja kamera i druge opreme za snimanje u zgradu suda, a tek u petak će na TV ekranima u zgradi Tribunala biti emitovan “pročišćeni” snimak koji ce mediji moći da prate, snimaju i prenose preko satelita. Da je Klark vodio racuna o ovim ogranicenjima, i da će pokušati da susret sa Miloševićem iskoristi u svrhe svoje kampanje, govori i činjenica da je novinarima ostavljen kontakt sa njegovim izbornim stabom u Hagu, pa se pretpostavlja da će se obratiti medijima tokom ili nakon svedočenja. U Tribunalu je, inače, za četvrtak najavljeno izricanje presude Draganu Nikoliću, bosanskom Srbinu koji je priznao krivicu za zločine protiv Muslimana u logoru Sušica, kod Vlasenice 1992. godine.

Tužilastvo je zatražilo da mu bude izrečena kazna od 15 godina zatvora. Pred sudijama će se u ponedeljak pojaviti general bivše JNA Pavle Strugar, optužen za granatiranje Dubrovnika, koji je 12. decembra vraćen u pritvor UN u Ševeningenu, sa privremene slobode na kojoj je bio od decembra 2001. Nakon predpretresne rasprave, na kojoj će, prema rečima advokata, biti reči o Strugarovom zdravstvenom stanju i o tome da li može da prati suđenje, proces bi trebalo da počne u utorak 16. decembra. U Hagu se nastavljaju suđenja bivšim oficirima VRS Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, optuženim za zločin u Srebrenici, Radoslavu Brđaninu, koji se tereti za genocid u Bosanskoj Krajini 1992. godine, i visokim oficirima armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, koji su optuženi za ratne zločine nad hrvatskim i srpskim civilima u srednjoj Bosni 1993. godine.

Penzionisani general bivše JNA Pavle Strugar, optužen za granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. godine, pojaviće se sutra u Haškom tribunalu na predpretresnoj konferenciji.

Prema rasporedu rada u Tribunalu, suđenje Strugaru trebalo bi da počne u utorak, 16. decembra, i da traje cele sedmice, ali će to biti potvrđeno na sutrašnjoj konferenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: