Okrugli sto: Priština neravnopravna u odnosu na Beograd

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2003.

21:58

Default images

U dijalogu Beograda i Prištine učesnici sa Kosova biće u neravnopravnom položaju, kako zbog pritisaka međunarodne zajednice, tako i zbog svoje neodlučnosti, ocenili su u utorak u Prištini učesnici okruglog stola posvećenog početku dijaloga u Beču. Kosovski premijer Bajram Redžepi je na skupu koji je organizovala nevladina organizacija Kosovska akcija za civilno društvo ponovio da Vlada čeka "zeleno svetlo" Skupštine za početak razgovora Prištine i Beograda. Redžepi je istakao da priprema razgovora ide suprotnim smerom od onog kako ga je on zamišljao, dodajući da je šef UNMIK Hari Holkeri, pre iznošenja predloga predstavnicima međunarodne zajednice, trebalo da se konsultuje s predstavnicima institucija na Kosovu. Redžepi je ponovio da, nezavisno od pritisaka, kosovska vlada ne može da ide u Beč bez političkog stava ili odluke Parlamenta, do kog obavezno treba da dođe konsenzusom tri političke partije koje su potpisnice sporazuma o stvaranju institucija.

Publicista Veton Suroi rekao je na istom skupu da je Holkeri napravio grešku u pristupu razgovorima, ocenjujući da će, ako Kosovo ne prihvati dijalog, u međunarodnoj javnosti biti stvoren utisak da je Priština neozbiljna strana. S druge strane, dodao je Suroi, ulazak u razgovore bez konsenzusa na albanskoj političkoj sceni biće pretvoren u sredstvo borbe za prestiž i za podmetanja partija i lidera institucija. Po njegovom mišljenju, odlaganje početka razgovora može da se pretvori u blokadu političkog procesa na Kosovu, u prvom redu u oblasti prenošenja novih ovlašćenja sa UNMIK na Vladu.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Hajradinaj kaže da bi bila greška ići na razgovore s Beogradom 14. oktobra u obliku u kom su predloženi, ocenjujući da se radi o nejasnom projektu. "Četiri i po godine posle sukoba, međunarodna zajednica se krije u prenošenju ovlašćenja, dok je rezolucija 1244 šira od Ustavnog okvira i zabrinjava nespremnost međunarodne zajednice da ide u jačanje institucija privremene samouprave", rekao je Hajradinaj.

Jakup Krasnići iz Demokratske partije Kosova smatra da pokretanje dijaloga prolazi kroz izuzetno izražen pritisak međunarodnog faktora na političke predstavnike, civilno društvo i kosovske intelektualce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: