Tajms: SAD planiraju lov na Sadama u Siriji

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2003.

11:09

Default images

Američka vojska je spremna da izvede desantnu operaciju na sirijskoj teritoriji kako bi likvidirala iračkog predsednika Sadama Huseina, ako se utvrdi da se on nalazi u Siriji, piše londonski Tajms u četvrtak. List piše da, iako su američke snage koje pretražuju Irak u potrazi za zvaničnicima zbačenog iračkog režima, dobile naređenje da poštuju sirijsku granicu, izuzetak bi bio napravljena u slučaju Sadama Huseina, rekli su dobro obavešteni izvori u štabu američke Centralne komande u Kataru. Američke specijalne snage razmeštene na zapadu Iraka, dobile bi dozvolu da uđu Siriju, ako dobiju "verodostojne dokaze" o mestu gde se nalazi Husein. Američka komanda bi se pozvala, kako bi opravdala takvu akciju, na "pravo na gonjenje", kontroverznu teoriju koja omogućuje da, "na osnovu međunarodnog prava, vojnici koji tragaju za osumnjičenima za terorizam, uđu u stranu zemlju bez dozvole", piše Tajms. Portparol britanske vojske koga citira list, podsetio je, međutim, da "prema suštini međunarodnog prava, nije dozvoljen ilegalan prelazak granice".

S druge strane, AFP prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika Stejt departmenta koji je rekao da bi američki državni sekretar Kolin Pauel mogao da poseti Siriju u cilju rešavanja krize u odnosima između SAD i te zemlje nakon pada Huseinovog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: