Skupština Srbije o penzijskom osiguranju

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2003.

13:39

Default images
Skupština Srbije počela je raspravu o predloženom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Tim zakonom uvodi se nova formula u obračunu penzija, ali uz zadržavanje tekućeg načina finansiranja. Na predloženi zakon podneto je oko 200 amandmana.

Obrazlažući zakon pred poslanicima republičkog parlamenta, ministar za socijalna pitanja Gordana Matković rekla je da je reforma penzijsko-invalidskog sistema u Srbiji neophodna zbog sve većeg broja penzionera u odnosu na broj zaposlenih, ali i zbog izuzetno visokog udela izdataka za penzije u društvenom proizvodu. "Ovim predlogom ne menja se starosna granica prilikom odlaska u penziju. Žena odlazi sa 58, muškarci sa 63 godine ili ukoliko imaju pun staž, 35 godina za žene, a 40 godina za muškarce. Ne menja se ništa za postojeće penzionere, ostaje nivo solidarnosti koji je vezan za formiranje minimalne penzije, načina na koj se doređuje visina invalidske penzije i visine penzija za žene", rekla je Matković.

Opozicione stranke, s druge strane, najavljuju da za tako predloženi zakon neće glasati. Šef poslaničke grupe socijalista Žarko Obradović kaže da je način utvrđivanja penzija i njihovog usklađivanja "restriktivan", te da "za SPS nije prihvatljiv". "Smatramo da su i jedan i drugi način nisu dobri za penzionere, da su restriktivni i da će postepeno dovesti do težeg materijalnog položaja", rekao je Obradović.

Poslanici Demokratske stranke Srbije podršku zakonu uslovljavaju prihvatanjem njihovih oko 20 amandmana. Zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Srđan Petrović kaže da ta stranka "prihvata deo zakona koji se odnosi na novu metodologiju obračuna penzija", ali ne i deo koji se odnosi na "invalidsku zaštitu". "Pre svega, za nas je neprihvatljivo da se ukida pravo po osnovu naknade za osobe koje su postali invalidi u toku svog radnog veka. Dali smo amandmane, očekujemo da Vlada Srbije i ministarka te amandmane prihvate i u zavisnosti od prihvatanje tih amandmana ćemo opredeliti stav po pitanju usvajanja zakona", rekao je Petrović.

Predloženi zakon podrazumeva i reformisanje postojećeg načina finansiranja i uvođenje dobrovoljnog osiguranja za one radnike koji rade po ugovoru o delu, odnosno autorskom honoraru. Time se svima koji nemaju stalni radni odnos omogućava da, ukoliko žele, osiguranje dobrovoljno uplaćuju u fond.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: