Mediji u SAD podržavaju Buša u vezi sa Irakom

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2003.

09:09

Default images

Mediji u SAD izvestili su o masovnim antiratnim protestima tokom vikenda. Međutim, u uvodnicima i odabranim komentarima vodećih listova dominira podrška kursu koji je administracija SAD zauzela u konfrontaciji "SAD i Britanija protiv ostalog sveta". "Irak se ne razoružava iako to rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija traži od Sadama Huseina. SAD i Britanija su spremne da ga razoružaju, a došao je trenutak i za ostale da prestanu da se zavaravaju da samo inspekcijom može biti rešen taj problem. Potrebno je doneti novu rezoluciju kojom će biti određen rok za iračko bezuslovno razoružanje, odnosno odluka o vojnoj akciji ukoliko Bagdad to odmah ne učini", piše u uvodniku "Njujork tajmsa", uz konstataciju da Francuska "praktično nagoni predsednika SAD Džordža Buša da uđe u rat protiv Iraka bez podrške Saveta bezbednosti UN". List zaključuje da SB UN nije potrebno da provodi mesece u slušanju nepotpunih izveštaja međunarodnih inspektora, već da je potrebno da se Irak odmah i potpuno razoruža" i upotrebom vojne sile, ako drugačije ne ide.

Prema oceni "Vašington posta", u petak se pokazalo da postoje minimalne šanse da SB UN ikad sprovede svoje rezolucije o Iraku. "Pod pritiskom Francuske i Rusije SB UN godinama izbegava konfrontaciju sa iračkim diktatorom. Došlo je vreme da SAD moraju da osiguraju da će Sadam Husein snositi posledice koje je odavno zaslužio", zaključuje se u uvodniku tog lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: