Nedelja, 20.08.2023.

09:08

1 vs 9

Ukrajinski vojni avioni na meti su ruskih radara odmah po poletanju sa aerodroma, pošto su po tehničkim karakteristikama znatno inferiorniji od ruskih.

Izvor: Sputnjik

1 vs 9
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ovo je izjavio komandant Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

"Naši avioni su znatno inferiorniji u odnosu na ruski Su-35. Ako radari Su-35 mogu da "vide" na 400 km, naši avioni mogu samo na 80-90 km. Ako uzmemo u obzir domet, Su-35 ima više od 200 km, a naši MiG-29 i Su-27 od 20 do 40 km. Mi još i ne uspemo da uzletimo s aerodroma, a naš avion je u zoni za obaranje. Dok izvršava zadatak, našeg pilota napada pet do devet letelica raznih tipova", rekao je on ukrajinskoj televiziji "Rada".

Oleščuk je naglasio da Ukrajina još nije u stanju da stekne prevlast u vazduhu, za šta su potrebni lovci četvrte generacije.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 počela i da su dva pilota već izvršila probne letove u SAD. Reznikov je istakao da će obuka trajati najmanje šest meseci.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom da zemlje razgovaraju o potencijalnoj mogućnosti prebacivanja borbenih aviona Gripen u Kijev, a ukrajinski piloti su već započeli probne letove na njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: