Petak, 13.08.2021.

11:06

Sve više dece u Srbiji zaraženo kovidom 19

Od ukupnog broja obolelih od koronavirusa, 10 posto su deca i srećom, ona imaju lakši oblik virusa.

Izvor: Blic

Sve više dece u Srbiji zaraženo kovidom 19
EPA-EFE/FILIP SINGER

Ono što je evidentno to je da je u prestonici povećan broj obolele dece u poslednjoj nedelji zbog aktivnosti delta soja virusa, koji se lakše prenosi.

Sada, tako, imamo i desetomesečne bebe u bolnicama.

Od samog početka pandemije koronavirusa, slušali smo da je virus manje opasan za decu, da deca ređe obolevaju, i da imaju uglavnom lakše simpotome. I danas, više od godinu i po dana od pojave kovida 19, medicinske studije o deci oboleloj od korone su retke.

Kakvi su simptomi ovog virusa kod dece sada kada je postao dominantan delta soj, kakve posledice ostavlja po zdravlje najmlađih, šta možemo da očekujemo u septembru kada krene škola i veći priliv dece u vrtiće, objašnjava dr Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Kako je doktorka ranije izjavila, do juna je u Tiršovoj zbrinuto oko 100 dece obolele od kovida, ali nisu svi imali teži oblik bolesti, a bilo je onih koji su imali druge bolesti, a ustanovljena im je infekcija koronavirusom.

Takođe dodaje da ona deca koja imaju neko drugo oboljenje imaju teži oblik virusa.

"Imali smo decu koja su preležala koronavirus i koja su se javili posle šest do osam nedelja sa sistemskim oboljenjem", rekla je doktorka Rsovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: