Putin: Američki dolar je parazit

Ruski premijer Vladimir Putin kritikovao je Sjedinjene Američke Države tokom posete Kini i dominaciju američkog dolara nazvao parazitskom.

Izvor: Danas, Novosti

Četvrtak, 13.10.2011.

04:46

Default images

"SAD nisu parazit za svetsku ekonomiju, ali je monopol američkog dolara parazit“, rekao je Putin.

On naglašava da je "to loše za svetsku ekonomiju, ali i za SAD jer slabi njihovu finansijsku disciplinu. Oni sada samo štampaju novac. A nama su svojevremeno savetovali da se tako ne ponašamo".

Putin je dodao da je reč o konstruktivnoj kritici u potrazi za putem za izlazak iz svetske ekonomske krize. On je, takođe, naveo da "kriza u Evropi ima politički, a ne ekonomski karakter" i naglasio da zemlje BRIKS ne mogu da odigraju ulogu spasioca Evrope.

Ruski premijer se, inače, sastao sa kineskim predsednikom Hu Đintaom, drugog dana Putinove posete uoči koje su dve zemlje potpisale ugovore vredne sedam milijardi dolara "u oblasti transfera tehnologija, istraživanja i razvoja rudarskih resursa“.

Kina je postala i najveći trgovinski partner Rusije. Kina i Rusija, čija će trgovinska razmena ove godine dostići između 70 i 80 milijardi dolara, imaju ambiciju da tu razmenu povećaju na 100 milijardi do 2015. i do 200 milijardi do 2020, kazao je Putin.

Potpisivanje sporazuma o saradnji pokazuje da je Putinova poseta omogućila "unapređenje odnosa strateškog partnerstva“ između dve zemlje, izjavio je Hu. Rusija i Kina su "blizu poslednje etape rada na isporukama gasa na kinesko tržište“, kazao je Putin.

Rusija je prvi svetski proizvođač energenata, a Kina njihov najveći potrošač. "Planiramo otvaranje novih energetskih puteva“, kazao je Putin i najavio razvijanje "bliske saradnje u oblasti nuklearne energije zasnovane na novim svetskim tehnologijama, imajući u vidu sve rizike koji su blizu ništavnih“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: