Mađari traže objašnjenje SAD o NSA

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova očekuje hitno objašnjenje SAD povodom izveštaja Vikiliksa da je Budimpešta bila na mapi prislušnih stanica NSA.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

20:47

Default images

Vikiliks je objavio mapu prislušnih stanica Specijalne službe NSA za prikupljanje podataka (SCS), sastavljenu na osnovu informacija, dobijenih od bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena.

Ruski radio Glas Rusije je u utorak objavio da se na toj mapi nalazi nekoliko velikih gradova, uključujući Moskvu, Pariz, Peking, Berlin i Budimpeštu.

U saopštenju ministarstva je navedeno da Mađarska ima odlučan stav po pitanju zaštite ljudskih prava, uključujući zaštitu privatnosti, prenela je mađarska novinska agencija MTI.

"Zabrinuti smo zbog tih informacija o prislušnim stanicama i očekujemo da SAD rasvetle tu situaciju i pruže objašnjenje", istaknuto je u saopštenju.

To pitanje će biti na dnevnom redu predstojećih razgovora između mađarskog ministra spoljnih poslova Janoša Martonjija i pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorije Nuland koja će prisustvovati ministarskom sastanku Višegradske grupe i Centralnoevropske inicijative koji se održava danas i u četvrtak u Mađarskoj.

Mađarska će za taj problem s prisluškivanjem potraziti rešenje i van bilateralnih okvira - u EU i na drugim forumima, navedneo je u saopštenju.

Martonji je danas rekao da je neophodno da se ponovo uspostavi poverenje sa SAD jer je to osnova celokupne međusobne saradnje. On je naglasio da još nije dobio odgovor od američkog ambasadora na pitanje da li su ili ne prisluškivani mađarski građani i institucije.

Rešenje mora prvenstveno biti nađeno između Evropske unije i SAD, kazao je Martonji i dodao da je pitanje prisluškivanja takođe značajno sa aspekta ljudskih prava, kao što je zaštita privatnosti i informacija, što je takođe ozbiljno pitanje koje zahteva rašavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: