Vojna vežba Srbije i Rumunije

Pripadnici avijacije Vojske Srbije presreli su jedan transportni rumunski avion i napali vojni poligon u Rumuniji, ali u vojnoj vazduhoplovnoj vežbi.

Izvor: Beta

Utorak, 28.05.2013.

07:41

Default images

Cilj vežbe je unapređenje osposobljenosti Komande i jedinica Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u procesu operativnog planiranja i izvođenja operacije obezbeđenja vazdušnog prostora Srbije u regionalnom okruženju.

Kako je najavljeno, cilj vežbe je i unapređenje nivoa koordinacije i interoperabilnosti između Vazduhoplostava Vojske Srbije i oružanih snaga Rumunije u izvođenju operacija vazduhoplovne vatrene podrške.

Prva faza bilateralne vojne vežbe "Er solušn 2013", u kojoj učestvuje 200 pripadnika vojske i 18 aviona iz Srbije i Rumunije, izvedena je na aerodromu Batajnica i na dva rumunska vojna aerodroma.

Vežba je počela istovremenim poletanjem transportnih aviona iz Srbije i Rumunije, koje su kasnije presreli lovci - Mig 21 zahtevajući od njih da prinudno slete.
Foto: Tanjug
Nakon poletanja transportera sa aerodroma u Batajnici poletela su i četiri aviona supergaleb, koja su fiktivno napala vojni poligon u Rumuniji.

U istom trenutku iz Rumunije poletela su dva Miga 21 lanser, koja su se usmerila ka vojnom poligonu u Srbiji.

Komandant vazduhoplovne vojne vežbe Predrag Bandić rekao je novinarima da je današnja vojna vežba rezultat profesionalne i prijateljske saradnje koja datira iz 2009. godine.

"Vežba je specifična u regionu i svetu zato što su izvršeni zajednički letovi i borbeni zadaci za koje je bilo neophodno otvaranje vazdušne granice dve zemlje, što je omogućeno tehničkim sprazumom", kazao je Bandić.
Foto: Tanjug
Predstavnik rumunske vojne avijacije Aurelijan Nita rekao je novinarima nakon vojne vežbe da je veoma dobro što se nastavila dugogodišnja saradnja, koja je omogućila razmenu pozitivnih iskustava, ali i onih u rešavanju problema sa kojima su avijacije dve zemlje suočene.

Današnja vežba kasnila je više od jednog sata zbog tehničkih problema pri poletanju transportnog aviona iz Rumunije, nakon čega im je Vojska Srbije pritekla u pomoć ustupivši im za vežbu svoj antonov.
Foto: Tanjug
Sutra će se nastaviti vazduhoplovna vežba u kojoj će se organizovati traganje za oborenim pilotima i njihovo spasavanje, a u toj vežbi prvi put će učestvovati i helikopteri. Major Boško Šerbedžija rekao je da je najveći značaj vežbe u tome što se sve odvija u realnom vremenu i realnim uslovima. Prema njegovim rečima, cilj vežbe je da se u slučaju potrebe združenim snagama donese mir i stabilnost u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: