Karla del Ponte odbacila optužbe

Bivša glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte odbacila optužbe da je sa pojedinim tužiocima suda pretila svedocima i ucenjivala ih.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

14:24

Default images

"Te optužbe su apsurdne", izjavila je Del Ponteova u intervjuu švajcarskoj TV stanici na francuskom jeziku "Svisinfo".

"Ja nisam predmet istrage. Predmet preliminalrne istrage su moji istraživači. Ako se potvrdi da je to istina, onda će biti pokrenuta formalna istraga", rekla je ona.

Karla del Ponte, koja je trenutno ambasador Švajcarske u Buenos Ajresu, dodala je da za osam godina i četiri meseca, koliko je provela u Tribunalu, nikad nije čula da se neki svedok žalio da mu je prećeno ili da je zastrašivan.

Podsetimo, Haški sud nedavno je naložio otvaranje preliminarne istrage o tvrdnjama nekih svedoka u postupku protiv Vojislava Šešelja da su ih tužioci uznemiravali i zastrašivali.

"Lično izražavam svoju solidarnost sa istražiteljima. Oni veoma naporno rade, žrtvuju se, pa im teško pada to što ih sada optužuju", izjavila je Del Ponteova.

Ona je podsetila da postoji program zaštite svedoka koji je pokrenuo Tribunal i koji mora da funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: