Ribama preti istrebljenje

Najnovija studija američkog federalnog Geološkog zavoda pokazuje da je 40 odsto svih vrsta ribe širom Severne Amerike u opasnosti od istrebljenja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.09.2008.

11:50

Default images

Suzan Haseltajn, biolog u američkom Geološkom zavodu, tvrdi da je "u opasnosti više od 700 vrsta i podvrsta, što predstavlja oko 40 odsto slatkovodne ribe u Severnoj Americi."

Rezultati ispitivanja koje je tokom poslednjih 15 godina jedna grupa naučnika iz SAD, Kanade i Meksika obavila na staništima slatkovodne ribe u Severnoj Americi pokazuju da su glavni uzroci opasnosti za slatkovodnu ribu gubitak staništa, zagađenje, sve veći broj agresivnijih vrsta, kao i klimatske promene.

Mnogi ribari u Severnoj Americi primetili su te promene i smatraju da se situacija iz godinu godinu "drastično pogoršava". Direktor američkog Udruženja ribara, Gas Rasam, tvrdi da je 61 riblja vrsta vrsta nestala, stotine su ugrožene, dok lista ranjivih vrsta ubrzano raste.

"To je katastrofa ne samo za ribu već i ljude, jer smo svi deo istog ciklusa. Kad se smanjuje bio-raznolikost, to se odražava i na ljudska staništa. Stoga je to katastrofalan trend", tvrdi Rasam.

Rekreativno pecanje i aktivnosti povezane sa tom delatnošću su multimilionska industrija u SAD. Taj biznis bi mogao da bude doveden u opasnost drastičnim opadanjem broja slatkovodnih riba, prenosi radio Glas Amerike.

Rasam upozorava da sve veći broj ugroženih vrsta slatkovodnih riba u Severnoj Americi može biti i deo šireg svetskog trenda.

"Kad je reč o ribama u okeanima, trendovi su još katastrofalniji nego što je ranije objavljeno. Stoga je malo verovatno da ovaj trend ne postoji u drugim zemljama i na drugim kontinentima", zaključio je Rasam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: