Jens odlazi, a ko dolazi?

Sve su glasnije spekulacije o mogućem novom generalnom sekretaru NATO-a.

Izvor: Dnevni avaz

Petak, 24.03.2023.

14:32

Jens odlazi, a ko dolazi?
EPA-EFE/Jonas Ekstromer SWEDEN OUT

Ali kako funkcioniše selekcija kandidata?

U oktobru će biti upražnjeno najviše diplomatsko mesto u NATO. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, na funkciji od 2014. godine, saopštio je preko svoje portparolke prošlog februara da nema nameru da produžava ugovor sa NATO-om, piše Dojče vele.

Od Stoltenbergove najave, u sedištu NATO-a u Briselu počele su spekulacije o tome ko će biti 14. generalni sekretar Alijanse, Prva žena na ovoj poziciji dobro bi došla. Gotovo polovina od 30 NATO ambasadora diskretno je ubacila svoje kandidate u igru.

On ili ona moraju držati države članice na okupu, balansirati interese, promovisati konsenzus među 30 članica, bez obzira na to da li pretnje političkoj koheziji dolaze od Trampa ili Putina. Potrebne su diplomatske veštine i lojalnost savezu.

Kome je "fotelja" najbliža?

Kanadska ministarka finansija Kristija Frilend navodno ima određene šanse. Ona je unuka ukrajinskih doseljenika. U Kanadi je njeno roditeljstvo bilo predmet burne debate, pošto su ruski propagandni mediji isticali navodne veze njenog dede sa nacistima tokom Drugog svetskog rata. Na kraju su ruske diplomate proterane iz Kanade, jer su htele da naruše ugled Kristije Frilend. Njen glavni problem je što nije Evropljanka. Upitno je da li bi evropske zemlje NATO-a odustale od funkcije na koju tradicionalno imaju pravo. Međutim, kako piše „Vašington post”, Kanada navodno ima podršku SAD.

U hodnicima sedišta NATO-a u Briselu može se čuti i glasina da bi Jens Stoltenberg mogao da ostane, jer u trenutnoj ratnoj situaciji tamo ne žele da se bave kadrovskim pitanjima.

Moguće je da će Stoltenberg produžiti ugovor do aprila 2024. Tada će NATO napuniti 75 godina, što će se proslaviti na samitu u Vašingtonu. Tome u prilog govori i činjenica da je pozicija koju je Stoltenberg prvobitno želeo – da bude šef centralne banke Norveške – ionako trenutno zauzeta.

Pretraga će stoga potrajati neko vreme. Nemačka novinska agencija u Briselu ističe da imena koja se na početku često pominju u javnosti na kraju ispadaju iz igre. Ovo je još jedno čudno, nepisano pravilo u selekciji kadra. Iznenađenja su stoga moguća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: