Amerika sprema vojsku? "Ako Rusija..."

Sukob u Ukrajini nosi rizike za teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, smatra načelnik Severnoameričke komande protivvazdušne odbrane general Glen van Herk.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 23.03.2023.

19:01

Amerika sprema vojsku?
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Govoreći na saslušanjima u Kongresu, on je izrazio zabrinutost kako zbog mogućnosti pogrešnog tumačenja namera strana, tako i zbog pretnji namernih dejstava Rusije protiv zapadnih zemalja u pokušaju da ih natera da povuku podršku Ukrajini.

"Smatram da bi bilo kratkovido posmatrati rat Rusije protiv Ukrajine kao ograničenu regionalnu krizu. Ruska dejstva predstavljaju veoma realne rizike od pogrešne procene i širenja sukoba van njegovih trenutnih granica", scenarija koji bi mogli brzo da povećaju rizike po Severnu Ameriku i odbranu kontinenta, rekao je Van Herk.

Prema njegovim rečima: "Ako Rusija pokuša da ubedi saveznike da preispitaju podršku Ukrajini putem eskalacije ili aktivira očajničke pretnje da se upotrebi nuklearno oružja u Ukrajini, rizici za teritoriju SAD će se povećati“.

Ranije je zamenica britanskog sekretara za odbranu Anabel Goldi izjavila da će London predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD neće slati municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, ali da su u SAD uvereni da ta municija ne predstavlja radioaktivnu pretnju.

Amerika udvostručuje vojni budžet?

Načelnik združenog generalštaba SAD general Mark Mili izjavio je da će SAD morati da udvostruče svoj već rekordni budžet za odbranu ako događaji u Ukrajini dovedu do kraha posleratnog svetskog poretka i početka sukoba velikih sila.

On je kao uslov za očuvanje poretka formiranog posle Drugog svetskog rata, koji još uvek štiti čovečanstvo od trećeg, nazvao opstanak Ukrajine "kao slobodne suverene i nezavisne zemlje sa integralnom teritorijom.

"Ako svetski poredak zasnovan na pravilima, koji ima već 80 godina, ode niz vodu... mi ćemo udvostručiti naše budžete za odbranu, jer neće početi era konkurencije, već sukoba velikih sila, a to je neverovatno opasno za ceo svet", ocenio je general.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: