Amerika ponovo o nuklearnom oružju: Severna Koreja dobila jasnu poruku

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene odbrani Južne Koreje svim vojnim sredstivma, uključujući i nuklearno naoružanje.

Izvor: RT.rs

Subota, 04.02.2023.

11:10

Amerika ponovo o nuklearnom oružju: Severna Koreja dobila jasnu poruku
Shutterstock/gerasimov_foto_174

To je rekao državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Niko ne treba da sumnja, počevši od Pjongjanga u našu posvećenost da branimo saveznike, naše partnere, naše prijatelje i da proširimo odbranu", rekao je Blinken na konferenciji za medije u Vašingtonu posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Park Jinom.

Američki zvaničnik je dodao da je alijansa "glavna osovina mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, i spremna je da još jača", prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

Obraćajući se novinarima, Jin Park naglasio je važnost denuklearizacije Korejskog poluostrva.

"Sekretar Blinken i ja potvrdili smo nepokolebljivu odlučnost da denuklearizujemo Severnu Koreju. Ovo je centralna tačka naših napora da uspostavimo održivi mir na Korejskom ostrvu. Mir bez denuklearizacije je lažni mir" rekao je Park.

On je dodao da će saveznici raditi na tome da prekinu nezakonite tokove prihoda Pjongjanga suprotstavljanjem njegovim nezakonitim sajber aktivnostima.

"Nuklearni i raketni programi Severne Koreje predstavljaju direktnu i ozbiljnu pretnju ne samo Koreji, već i međunarodnom miru i bezbednosti", rekao je Park.

Južnokorejska agencija navodi da Seul i Vašington veruju da bi Severna Koreja mogla da izvede sedmi nuklearni test u bilo kom trenutku, kao i da je poslednji izvela u septembru 2017. godine.

Tokom bilateralnih razgovora u Vašingtonu, Park i Blinken potpisali su sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji, a razmatran je i mogući susret predsednika dve zemlje, američkog Džozefa Bajdena i južnokorejskog Jun Suk Jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: