EK upozorava: Severna Makedonija i Crna Gora da izdaju vize tzv. Kosovu

Severna Makedonija i Crna Gora dobile su danas upozorenje od Evropske komisije (EK).

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2022.

17:24

EK upozorava: Severna Makedonija i Crna Gora da izdaju vize tzv. Kosovu
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Od njih je zatraženo da objasne zašto nisu uskladili viznu politiku sa politikom Evropske unije, odnosno zašto dozvoljavaju građanima trećih zemalja poput Kosova da ulaze na ove teritorije bez viza, iako ne bi trebalo, prenosi Albanijan post.

To piše u petom izveštaju EK o praćenju bezviznog režima iz Unije sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Srbijom, kao I sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Prema podacima EK, građani Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Kube, Ekvadora, Turske, Katara i Kosova i Salvadora putuju bez viza u Severnu Makedoniju ili Crnu Goru, zbog čega EK u svojim preporukama naglašava da su ove dve zemlje trebale da preduzmu mere još prošle godine, ali nisu.

Kako su naveli, mere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja Evropske unije čijim državljanima je potrebna viza za EU.

Komisija je naglasila da je usklađivanje s viznom politikom EU ključno za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU.

"Neusklađenost sa viznom politikom EU može da dovede do porasta neregularnih dolazaka i to bi trebalo da se rešava kao prioritetno pitanje sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana", navodi EK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: