Zbog brutalnog nasilja nad civilima nove sankcije za Mjanmar

Evropska unija spremna je da uvede dodatne sankcije Mjanmaru nakon nove eskalacije nasilja od strane vojske, izjavio je visoki zvničnik EU Žozep Borelj.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2021.

11:38

Zbog brutalnog nasilja nad civilima nove sankcije za Mjanmar
Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

On je istovremeno i pozivao na uvodjenje medjunarodnog embarga na oružje toj zemlji.

Vojska je prošle nedelje ubila više od 30 ljudi, uključujući žene i decu, a njihova tela su spaljena u jednom selu u državi Kaja u Mjanmaru, prenosi Rojters.

Vojska Mjanmara je saopštila da je pucala i ubila neodredjeni broj "terorista sa oružjem", pripadnika opozicionih oružanih snaga, nakon sto se nisu zaustavili radi vojne provere.

"S obzirom na eskalaciju nasilja u Mjanmaru, potrebna je pojačana medjunarodna preventivna akcija, uključujući embargo na oružje", navodi Borelj u saopštenju.

"EU je takodje spremna da uvede dalje sankcije protiv vojnog režima", dodao je on.

Od vojnog udara u februaru, EU je uvela ciljane sankcije vojsci Mjanmara, njenim liderima i entitetima, a evropska finansijska pomoć je obustavljena.

"Užasan čin nasilja koji je izvršio vojni režim u državi Kaja 24. decembra, ubivši i spalivši više od 35 ljudi, uključujući žene i decu, kao i humanitarne radnike, naglašava hitnu potrebu da se odgovorni pozovu na odgovornost", poručio je Borelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: