Bilčik odgovorio Vučiću

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik odgovorio na poruku Vučića da Bilčik nema pravo da određuje s kim će Srbija učestvovati na vojnim vežbama.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

07:53

Bilčik odgovorio Vučiću
Printskrin: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije je tu poruku poslao nakon što je Bilčik 13. juna izjavio da zajednička vojna vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama.

Ja sam političar kao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, kazao je Bilčik, te dodao da veruje da je važno da imaju otvoren i iskren razgovor o temama koje mogu da budu i teške ponekad.

"Dozvolite mi da kažem da imam potpuno poštovanje za odluke koje Srbija donosi, uključujući i pitanje sa kim Srbija izvodi vojne vežbe, to nije tema", kazao je Bilčik za Radio slobodna Evropa i dodao da je njegov komentar bio o tome da treba imati u vidu kontekst i momenat u vremenu.

Podseća da se ove nedelje raspravlja o sankcijama koje će ciljati vlasti u Belorusiji "nakon državnog terorizma koji su učinili kidnapovanjem EU leta između dve EU države, Atine i Vilniusa od strane beloruskih snaga".

"Moja izjava je bila u pravcu toga da, dok imamo razgovore o važnoj međudržavnoj konferenciji koja će biti održana 22. juna, održavanje vojne vežbe u tom momentu sa ruskim i beloruskim specijalnim snagama, u Rusiji, jeste signal na koji jedan broj država članica neće gledati pozitivno", kazao je Bilčik.

Napominje da on samo pokušava da otvoreno prenese kakvo je raspoloženje u Briselu po tom pitanju. "Moj zadatak kao izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju jeste da radim otvoreno i na konstruktivan način, na odnosima izmedju Beograda i Brisela, izmedju Srbije i institucija Evropske unije. Moj komentar je dat kao prijateljska poruka, koja je podvukla da je ovo važno pitanje. Nikada ne bih doveo u pitanje šta Srbija odlučuje da radi, jer je to suveren i slobodan izbor Srbije", kazao je Bilčik.

Dodao je ipak da je važno istaći da neki od tih izbora mogu da imaju posledice kad je reč o tome što on smatra, a i što srpska vlada takođe smatra strateškom odukom, a to je pridruživanje i članstvo u EU. U tom smislu napominje da pitanje spoljne politike i njenog usklađivanja sa EU jeste nešto što zemlje članice uzimaju u obzir kada donose odluke.

"Proširenje EU i pridruživanje Uniji, na kraju krajeva, jeste u vezi sa prilagodjavanjem jedne zemlje aktivnostima EU. Naravno, poznato nam je da, kada govorimo o spoljnoj i bezbednosnoj politici, prilagođavanje Srbije jeste bilo izazovan zadatak", ocenio je Bilčik.

Srbija je, primećuje, zemlja koja razvija odnose i sa drugim zemljama van EU. "Mi takođe u EU imamo zemlje članice koje su "(vojno) neutralne, ali nijedna zemlja članica EU ne izvodi vojne vežbe sa Rusijom ili Belorusijom", konstatuje Bilčik i dodaje da je to oblast gde se moraju povući neke crvene linije. Objašnjava to primerom da su odnosi između EU i Moskve na vrlo niskom nivou, a da su odnosi između Brisela i Belorusije prilieno zamrznuti, nakon onoga što u EU smatraju slučajem nameštenih izbora na kojima je Lukašenko pobedio.

"I mi ga ne smatramo legitimnim liderom Belorusije. Takav je naš politički stav", kaže Bilčik, te dodaje da ceni što se Srbija stavu EU kad je reč o Belorusiji, jer, kako navodi, važno je da odnosi koji se razvijaju sa različitim zemljama budu razvijani u skladu sa nekom hijerarhijom. Ako neka zemlja želi da se pridruži EU, to je strateški izbor, nije to neki jednokratni događaj, poručuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: