Janković: Upozorili smo Šlafa

Koštuničin savetnik Vladeta Janković kaže da je Martin Šlaf bio upozoren na spornu vlasničku strukturu Mobtela još u maju 2005.

Izvor: B92

Petak, 06.01.2006.

07:58

Default images

Povodom protestnog pisma zbog oduzimanja licence Mobtelu, koje je premijeru Koštunici uputio austrijski vicekancelar Hubert Gorbah, Janković kaže da je austrijskim investitorima i samom Gorbahu još u maju prošle godine jasno stavljeno do znanja da postoje pravni problemi u vezi sa Mobtelom.

Pozivajući se na službenu belešku sa sastanka održanog u Vladi Srbije 13. maja 2005., Vladeta Janković prenosi upozorenje koje je tada jasno preneto austrijskim investitorima na čelu sa Martinom Šlafom:

"Tom prilikom je član delegacije gospodina Gorbaha, biznismen gospodin Šlaf, rekao da je njegova grupa posle osam meseci pregovora kupila BK trejd. Na to mu je predsednik Vlade doslovno rekao 'vlasnička struktura Mobtela je sporna' i dodao da vlada smatra da je PTT kao državna firma i suvlasnik zapravo većinski vlasnik Mobtela. Isto tako, predsednik vlade je upozorio austrijske sagovornike da je Mobtel, sem  u zemlji i van nje pod sudskim sporom, misleći na arbitražu u Cirihu".

Spoljnopolitički savetnik premijera kaže da austrijskim investitorima tada predočeno da Vlada smatra da je država vlasnik najmanje 58 odsto Mobtela, kao i da se mora sačekati pravni rasplet da bi se znalo čije je valsništvo u Mobtelu: "To je vrlo zanimljivo, tako stoji u službenoj belešci, Parivodić je tada pitao Šlafa šta je on zapravo kupio, na šta je austrijski biznismen odgovorio da je kupio doslovno 100 posto BK trejda u Moskvi. Ministar ga je onda pitao da li zna da Mobtel uopšte ne plaća državi dividende. Šlaf je odgovorio da zna, ali i to da mu 'nedostaje dosta dokumenata' i dodao da zna za naduvavanje cena, kao i to da kompanija nije u najboljem stanju".

Vladeta Janković kaže da je austrijskoj strani upućeno jasno i blagovoremeno upozorenje da se rešenje za Mobtel mora tražiti u pravnim okvirima i da im je na vreme predočeno kakve su sve komplikacije moguće. U ovom trenutku spor oko Mobtela ne bi smeo da ima spoljno političke posledice jer je reč o imovinsko-pravnoj proceduri o kojoj će se doneti meritorna odluka od strane neutralnih arbitražnih tela, smatra spoljnopolitički savetnik premijera Srbije odbacujući stav austrijskog vicekancelara da je oduzimanje licence isto što i oduzimanje imovine.

Spoljnopolitički savetnik premijera Srbije Vladeta Janković smatra da nema nikakvog razloga se dovodi u pitanje investiranje u privredu Srbije od strane austrijskih ili bilo kojih drugih partnera jer se u slučaju Mobtela ne radi o političkom već o ekonomskom i pravnom pitanju.

Protestno pismo Austrijanaca

Austrijski vicekancelar i ministar za infrastrukturu Hubert Gorbah uputio je protestno pismo Vladi Srbije zbog oduzimanja licence Mobtelu, čiji je vlasnik grupa austrijskih investitora na čelu sa biznismenom Martinom Šlafom, saopšteno je u Beču.

Kako je Austrijskoj novinskoj agenciji rekao portparol vicekancelara Karl Ferari-Brunenfeld, Gorbah je u tom dopisu zatražio pojašanjenje pozadine ove vladine odluke i zatražio obezbeđenje investicije austrijskih ulagača.

"Oduzimanje licence isto je što i oduzimanje imovine", naglasio je Gorbah u pismu upućenom srpskom premijeru Vojislavu Koštunici, potpredsedniku Vlade Srbije Miroljubu Labusu i ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću 30. decembra prošle godine. Austrijski vicekancelar piše da postupak srpske vlade predstavlja ogromno kršenje austrijskih privrednih i investicionih interesa, što će uticati na buduće investicije austrijskih preduzeća u Srbiji.

Na zahtev Gorbaha u sredu je u Beogradu održan sastanak između srpskog ministra privrede Predraga Bubala i austrijskog ambasadora Gerharda Jandla, rekao je Ferari-Brunenfeld. Bubalo je, prema njegovim rečima, u tom razgovoru objasnio da oduzimanje licence nije oduzimanje imovine. Već iduće nedelje predviđen je nastavak razgovora Gorbaha i Bubala o ovom slučaju, koji će se najverovatnije održati u Austriji.

Međutim, iako je protestno pismo Austrije republičkoj Vladi upućeno juče kasno popodne, ministar finansija Mlađan Dinkić je par sati ranije na konferenciji za novinare već govorio o mogućnosti da Austrija tuži Srbiju zbog Mobtela: "Ukoliko su Austrijanci najavili tužbu, ona može biti samo protiv onoga sa kojim su sklopili ugovor. Ako su ga uopšte sklopili, sklopili su ga sa Karićem. Naravno da vlada nema ništa protiv da oni tuže Karića jer očito da su kupili mačku u džaku".

Dinkić je govorio i o tome zašto je Vlada čekala do sada da pokrene pitanje Mobtela, ali i da li će se vlada obračunati i sa ostalim tajkunima ukoliko su oštetili državu. Ministar je, osim što je rekao da je ponosan što sedi u Vladi koja je to uradila, naveo i da što se tiče drugih tajkuna, u Srbiji ne postoji nijedan drugi tajkun koji se na ovaj način obogatio zloupotrebom države.

Advokatski tim bivšeg većinskog vlasnika Mobtela Bogoljuba Karića je negirao da je Mobtel oštetio državu i naveo da država toj kompaniji i njenim osnivačima duguje više od milijardu evra. U saopštenju, advokatski tim navodi da je Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o naplati poreza za ekstraprofit od Mobtela i da na osnovu te odluke Vlada Srbije mora da vrati toj kompaniji više od 50 miliona evra.

Austrijski ambasador: Naći zajednički jezik

U razgovoru za B92 austrijski ambasador Gerhard Jandl podseća da je Austrija, sa preko milijardu evra investicija, najveći ulagač u Srbiji. On dodaje da je većina austrijskih investitora zadovoljna sklopljenim poslovima u Srbiji pa da zato i očekuje da Vlada Srbije i austrijski suvlasnik Mobtela nadju zajednički jezik u vezi sa sporom oko te kompanije:

"Kada je reč o Mobtelu tu postoje neka otvorena pitanja. Austrijski suvlasnik Mobtela doveo je u pitanje odluku Vlade Srbije i pokrenuo postupak za njeno osporavanje. Istovremeno, koliko sam razumeo, Vlada je spremna da razgovara. Ja sam se nedavno sreo sa ministrom Predragom Bubalom koji je ponudio susret sa austrijskim vicekancelarom Gorbahom, u Beču ili Beogradu, kako bi situacija bila razjašnjena i kako bi se pronašlo rešenje koje je u obostranom interesu. Uveren sam da takvo rešenje može biti pronađeno."

Barać: Vlasti imale koristi od Karića

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać je rekla da je vlastima u Srbiji odavno bilo poznato da u poslovanju Mobtela ima nepravilnosti, ali da nisu ništa poduzimali jer su imali koristi od poslova koje je vodio Karić.

"Dugogodišnje bogaćenje lidera Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića, počevši od devedesetih, pomno su pratile vlade u vreme Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, Zorana Živkovića i na kraju Vojislava Koštunice, ali nisu ništa poduzimali jer su svi imali interesa od poslova koje je vodio Karić", kazala je Barać za novosadski Građanski list.

Ona je podsetila da je Savet za borbu protiv korupcije još početkom prošle godine Vladi Srbije dostavio detaljan izveštaj o poslovanju Mobtela, u kome se pominje i sada sporni ugovor sa kosovskim Mobikosom.

"Sporost u rešavanju problema dokaz je da se ovde radi o krupnoj korupciji, koja je nekažnjiva kod nas zbog centara moći", kazala je Barać.

Karić 2003. u Mobtelu zaradio 2,6 miliona evra

Bogoljub Karić je tokom 2003. godine u Mobtelu zaradio 166 miliona dinara, ili oko 2,6 miliona evra, piše Politika. Kako list navodi, Kariću je iz Astra simita na osnovu kupovine hartija od vrednosti isplaćena kamata od oko 146.000 evra, dok mu je iz BK Univerziteta, Cepter banke i Komercijalne banke isplaćeno oko 20.000 evra.

Ti podaci se, kako piše Politika, navode u poreskim prijavama pojedinih članova porodice Karić za 2003. i 2004. godinu.

Zoran Karić je u Mobtelu zaradio 64.000 evra, a kao članu Upravnog odbora te kompanije isplaćeno mu je oko 3.000 evra. Članstvo u Nadzornom odboru Astra simita naplatio je 1,7 miliona evra. List piše i da je Sreten Karić u Mobtelu zaradio 1.340.000 evra, dok je Dragomir Karić kao član Nadzornog odbora Astra simita zaradio 1,7 miliona evra, za 2003. i 2004. godinu.

I druga dokumenta do kojih je došla Politika, pokazuju na koje je načine i koliko su Karići novca iz Mobtela prebacivali na račune drugih povezanih firmi u vlasništvu te porodice. Mobtel je za šest meseci isplatio oko pola miliona evra na ime ugovora o sponzorstvu vesti "Telefakt", iz novembra 2004. godine, koje se emituju na RTV BK Telekom. Takođe, ta kompanija kao sponzor kviza "Želite li da postanete milioner", BK televiziji, od februara 2002. godine, isplaćuje mesečno oko 150.000 evra, odnosno oko 1.800.000 evra godišnje. Kao generalni sponzor serije "Jelena", Mobtel je BK Telekomu platio više od 200 miliona dinara.

Na osnovu ugovora o licenci, iz oktobra 2003. godine, Mobtel je Danijeli Karić, kao autoru tekstova za nekoliko mobilnih paketa, isplaćivao osam i po miliona dinara mesečno. Danijela Karić, na osnovu drugog ugovora iz istog perioda, ubira profit od Mobtela i kao autor robnih marki Mobtel i "063 moja mreža" i to u iznosu od hiljadu evra mesečno, dokle god se one koriste, piše Politika.

Karić potplaćivao sudije?

Policija koja pretražuje sve sporne ugovore Mobtela, kako danas piše Blic, došla je u posed spiska sudija koje je Bogoljub Karić godinama plaćao, medju kojima je najviše sudija Vrhovnog i Trgovinskog suda u Beogradu. List navodi da je u toku priprema velike akcije hvatanja korumpiranih sudija, u čemu će pomoći i snimci plaćanja, koje je sam Karić pravio, kako bi "svoje sudije" držao u šaci.

Isključuju se predajnici Mobtela na Kosovu

Regulatorno telekomunikaciono telo Kosova je uz podršku UNMIK-a počelo da isključuje sve predajnike srpskog "Mobtela" u pokrajini. Predsednik TRA Anton Beriša rekao je agenciji DPA da je isključivanje predajnika počelo u četvrtak, kada je antenama u Prištini prekinut dovod struje.

Beriša je pritom demantovao da to ima ikakve veze sa sporom oko "Mobtela koji se u Beogradu vodi između Vlade Srbije i Bogoljuba Karića. "Mi nemamo nikakve veze sa sporom u Beogradu, zato što nemamo nikakve obaveze prema njima. Pored toga, juče smo isključili tri predajnika u Prištini, a još jedan će biti isključen danas", kazao je zvaničnik Regulatornog telekomunikacionog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: