Danas je dan koji slavi BiH, a RS ga ne priznaje

Federacija BiH obeležava 28 godina od referenduma o nezavisnosnoj i suverenoj BiH, koji Republika Srpska ne priznaje i kao Dan Republike obeležava 9. januar.

Izvor: Tanjug, klix.ba

Ponedeljak, 01.03.2021.

12:37

Danas je dan koji slavi BiH, a RS ga ne priznaje

Srbi su te 1992. bojkotovali referendum u uverenju da je reč o nelegalnim aktivnostima.

Nakon održanog referenduma, Bosnu i Hercegovinu su 6. aprila priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a dan kasnije Sjedinjene Američke Države.

Prva država koja je priznala BiH bila je Bugarska. Nakon proglašenja nezavisnosti, Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala i članica OUN.

Istog dana u Sarajevu je na srpskoj svadbi ubijen stari svat, a incident se dogodio ispred Stare crkve na Baščaršiji.

Današnji dan državnosti BiH je obeležen polaganjem cveća i odavanjem počasti onima koji su stradali na spomen-obilježjima u Zenici.

Polaganje cveća i odavanje počasti prvo su upriličili predstavnici Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a predsedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić je kazao da je ovo ko zna koji po redu rođendan njihove domovine.

"Ovaj rođendan je morao biti potvrđen krvlju našeg naroda i ne želim da se to ikada i bilo gdje na svijetu ikome više dogodi", kazao je Huskić, prenosi Klix.ba. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: