Kina zabranila ulazak naučnicima

Kina je zabranila ulazak u zemlju Klajvu Hamiltonu i Aleksu Džoskiju, dvojici australijskih naučnika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.09.2020.

12:29

Kina zabranila ulazak naučnicima
Foto: Depositphotos/Alan

Naučnici su, kako je izvestio kineski dnevnik "Global tajms" pozivajući se na neimenovane izvore, protivnici Kine.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo zabranu ulaska, ali je navelo da zemlja ima pravo da zabrani bilo kom stranom državljaninu da uđe u Kinu i optužilo Australiju za napetost u međusobnim odnosima, preneo je Rojters.

"Oštro se protivimo bilo kakvim aktima koji namerno napadaju Kinu, ugrožavaju nacionalnu bezbednost Kine ili šire dezinformacije pod izgovorom studija i drugih akademskih aktivnosti", izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Veze Australije i Kine opterećuju trgovinski sporovi, australijski poziv na sprovođenje međunarodne istrage o poreklu korona virusa koji se prvi put pojavio u Kini krajem prošle godine, i optužbe za mešanje Kineza u australijske unutrašnje stvari.

"Ova zabrana je prilično neočekivana, mada sam se ja i ranije nalazio na spisku neprijatelja Pekinga nekoliko godina", rekao je Hamilton, profesor javne etike na australijskom univerzitetu Čarls Start, u i-mejlu poslatom Rojtersu.

Džoski, analitičar u Australijskom institutu za stratešku politiku, naveo je na svom Tviter nalogu da je zabrana poslednji u nizu pokušaja kineske Komunističke partije da kazni one koji osvetljavaju njene aktivnosti i da on, takođe, ocenjuje da je rizik da se putuje u Kinu prevelik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: