Lukašenko zapretio da će proterati strane novinare

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da bi zapadni mediji mogli biti proterani iz zemlje zbog "tendencioznog izveštavanja o predsedničkim izborima".

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.07.2020.

23:55

Lukašenko zapretio da će proterati strane novinare
Foto: Getty images/Andrea Verdelli/Stringer

Lukašenko se na izborima koji se održavaju sledećeg meseca bori za šesti mandat.

On je izveštavanje BBC-ja i Radija slobodne Evrope ocenio kao tendenciozno, koje podstiče nemire.

"Zašto ih tolerišete? Vi ste ih akreditovali", rekao je on vladinim zvaničnicima na sastanku.

"Ne treba čekati kraj izborne kampanje. Isterajte ih ako se ne pridržavaju naših zakona i pozovite ljude da izađu na Majdan", rekao je on referišući na demonstracije u Kijevu 2014. godine na trgu Majdan kada je sa vlasti skinut proruski predsednik Ukrajine.

Kritikovao je i belorusko izdanje ruskog dnevnog lista Komsomolskaja Pravda zbog tekstova u kojima se bave tenzijama u odnosima sa glavnim saveznikom i sponzorom Belorusije, Rusijom.

Centar za ljudska prava Vjasna saopštio je da su od početka kampanje 43 novinara na kratko privedena dok su izveštavali sa opozicionih skupova.

"Postoji samo jedan cilj koji stoji iza delovanja vlasti - zastrašiti novinare i pokazati njima i celokupnom društvu da se zakoni ne primenjuju zbog političkih interesa sa vrha", navodi se u tom saopštenju.

Dopisniku Radija slobodne Evrope policija je razbila nos.

Novinska agencija AP ocenjuje da se u svom predsedničkom mandatu koji traje već 26 godina, Lukašenko nemilosrdno obračunavao sa neistomišljenicima, a da vladavinu održava nefer izborima koje strani posmatrači ocenjuju kao falsifikovane.

Uprkos poslednjim protestima opozicije, očekuje se da će Lukašenko pobediti na izborima zakazanim za 9. avgust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: