Na današnji dan pre 28 godina pao je Vukovar, za Srbe on je oslobođen

Hrvatska danas obeležava Dan sećanja na žrtvu Vukovara, koji će od naredne godine biti državni praznik i neradan dan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

09:34

Na današnji dan pre 28 godina pao je Vukovar, za Srbe on je oslobođen
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Dan sećanja na žrtvu Vukovara, 28. godina posle, Hrvatska obeležava kao dan "pada" tog grada, dok se u Srbji taj dan smatra danom oslobođenja Vukovara.

Borbe za Vukovar pripadika tadašnje Jugoslovenske narodne armije i Zbora narodne garde, koju je osnovao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, trajale su gotovo tri meseca i u njima je, prema nekim podacima, poginulo 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500.

Hrvatska strana tvrdi da tačan broj poginulih i nestalih tokom tih borbi nikada nije utvrđen, a da se procenjuje da je ubijeno više od 4.000 hrvatskih branitelja i civila, dok ih je navodno 7.000 odvedeno u srpske logore.

Centralna komemmoracija održava se u vukovarskoj bolnici, a odatle će kao i svake godine u tradicionalnoj Koloni sećanja, dugoj pet i po kilometara, biti održan mimohod do Memorijalnog groblja.

Komemoraciji prisustvuje hrvatski državni vrh. Uoči početka komemoracije, premijer Andrej Plenković rekao je novinarima da njegova vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara u svim aspektima.

"Naša vlada jako puno radi na pitanju pronalaska nestalih. Vodimo dijalog s drugim državama, medjunarodnim organizacijama, i verujemo se da će oni dati rezultate. Dok se to pitanje ne reši, državne institucije neće stati", rekao je Plenković u krugu vukovarske bolnice.

Gradonačelnik Vukovara (HDZ), Ivan Penava, izjavio je da je zadovoljan velikim brojem iskoraka koji su učinjeni prema Vukovaru, ali da, kako je rekao, procesuiranjem ratnih zločina nije zadovoljan. \

Ministar branitelja Tomo Medved je tako]e govorio o nestalima i istakao da je to prioritet aktuelne vlade. "Svedoci ste kolike napore ulažemo da se pronadju nestali. To nam je prioritet svih prioriteta", rekao je Medved.

Program obeležvanja se održava pod nazivom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta".

Dan sećanja na žrtvu Vukovara biće, osim u Vuovaru, obeležen i u drugim gradovima Hrvatske. U večernjim satima niz Dunav će u Vukovaru biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona.

Odluka hrvatske vlade da ovaj dan od naredne godine obeležava kao državni praznik i neradan dan, podelila je Hrvate, a Bojan Glavašević, sin poginulog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, komentarisao je tu odluku, rekavši da se u tom gradu više nikada neće moći misliti kao u nekom drugom hrvatskom gradu i da će se u njemu živeti i poslovati kao u mauzoleju.

Glavašević je tim povodom na svom tviter nalogu napisao: "Mauzolej je mesto za mrtve, za žive u mauzoleju nema mesta. Pretvaranjem Vukovara u mauzolej, krade mu se pravo na život, na budućnost i na sreću. Jer kada svi živi odu, ko će ostati da gradi budućnost, da bude srećan? Ko će ostati da se seća žrtve?".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: