Premijer Libana optužio Izrael za agresiju

Libanski premijer Saad Hariri optužio je Izrael za "agresiju" navodeći da ugrožava regionalnu stabilnost.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 25.08.2019.

13:32

Premijer Libana optužio Izrael za agresiju
Ilustracija: Getty images/Spencer Platt

Hariri se oglasio nekoliko sati posle pada dva izraelska drona na uporište Hezbolaha u Bejrutu, kada je oštećen medijski centar tog šiitskog pokreta. "Nova agresija predstavlja pretnju za regionalnu stabilnost i pokušaj da se dalje pojačaju tenzije", napisao je Hariri u saopštenju.

On je osudio "flagrantni napad na libanski suverenitet i flagrantno kršenje rezolucije 1701" Ujedinjenih nacija kojim je okončan sukob dve susedne zemlje 2006. godine.

Hariri je prvi visoki zvaničnik Libana koji je dao izjavu nakon što su dva izraelska drona pala u uporište Hezbolaha u južnom Bejrutu.

Medijski centar Hezbolaha u Bejrutu oštećen je eksplozijom jednog od dva drona koja su pala u južno predgrađe tog grada, saopšteno je danas iz tog libanskog šiitskog pokreta. Hezbolah nije naveo odakle su stigli dronovi ali je kasnije libanska vojska saopštila da se radi o izraelskim letelicama.

Libanska vojska je saopštila da su dva izraelska drona narušila libanski vazdušni prostor iznad južnog predgrađa Bejruta, da je jedan pao a drugi eksplodirao u vazduhu nanoseći materijalnu štetu.

Dronovi su pali iako nije otvorena vatra na njih u vreme pojačane napetosti između susednog Izraela i Irana koji podržava Hezbolah ubrzo nakon što su izraelski avioni napali ciljeve kraj sirijskog glavnog grada Damaska.

Izraelski ratni avioni redovno narušavaju libanski vazdušni prostor i izvodili su napade na susednu Siriju iz Libana u nekoliko navrata, što je izavalo gnev libanskih i zvaničnika Hezbolaha koji su se ranije žalili UN.

Izraelski avion je nadleao Bejrut danas nakon pada dronova što je podstaklo bojazan od šireg sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: