Ne davimo BG: Gas-maska za gradonačelnika, trebaće svima

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je gradske čelnike Beograda da sazovu hitnu sednicu Skupštine grada.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.01.2019.

15:54

Ne davimo BG: Gas-maska za gradonačelnika, trebaće svima
Foto: Gettyimages

Na dnevnom redu bilo bi rešavanje problema zagađenja vazduha u glavnom gradu.

Navodeći da je, po rezultatima objavljenim na sajtu Airvisual.com, koncentracija čestica prašine u vazduhu u Beogradu danas bila najveća na svetu, Inicijativa je u pismu upućenom gradonačelniku Zoranu Radojičiću predložila masovno ozelenjavanje i pošumljavanje, poboljšanje javnog prevoza i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije kao mere za smanjenje zagađenja.

"U nedelji iza nas merne stanice širom grada svuda su beležile ekstremno visoke koncentracije čestica prašine - PM 2.5 čije je svakodnevno prisustvo bilo čak i preko 250 mikro grama po metru kubnom i PM10 čestica, čije je svakodnevno prisustvo bilo preko 120 mikro grama po metru kubnom. Koliko su ovi podaci alarmantni govori činjenica da su EU i Svetska zdravstvena organizacija postavile granične vrednosti koncentracije PM2,5 na 40 mikrograma a PM10 čestica na 50 mikrograma po metru kubnom", navodi se u pismu.

Dodaje se da je situacija "još ozbiljnija ako se uzmu u obzir podaci Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha", što je kako se navodi, "neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha".

Kako je Inicijativa navela na Tviteru, zbog podataka od jutros, posetili su gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića i ostavili mu gas-masku, uz pismo.

“Uskoro nećemo moći na ulicu bez gas maski, ako se nešto ne preduzme“, navodi Inicijativa “Ne davimo Beograd“.

Beograd je jutros nešto pre 9 časova bio najzagađeniji grad među 85 glavnih gradova sveta. Najveća zagađenost izmerena je na Novom Beogradu, nešto manja u Starom gradu i u delu kod Mostara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: