"Ovo je izdaja, hoćemo vanredne izbore"

Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmena kojim se ime države menja u Severna Makedonija nazvao izdajom.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

20:51

Foto: Tanjug/AP

On je i zatražio vanredne parlamentarne izbore.

Na konferenciji za novinare on je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim, koji su planirani za proleće.

"Na ovim izborima VMRO DPMNE će pobediti, a volja građana će biti ispunjena", rekao je Mickoski, ističući da su poslanici odlukom da usvoje ustavne izmene suspendovali volju građana koji su bojkotom referenduma rekli da su protiv toga.

Prema njegovim rečima, odluka o promeni Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom je "čin izdaje" i doneta je uz pritiske i pretnje (poslanicima), a dogovorom sa Grčkom se nanosi šteta državi i građanima".

"Nama je važno da je odluka doneta glasovima 81 poslanika, ali i ne i voljom makedonskih građana. Dogovorom iz Prespe se nanosi šteta sadašnjim i budućim generacijama. Uradićemo u budućnosti sve da ispravimo tu nepravdu", rekao je Mickoski i današnji dan nazvao "crnim petkom".

Poslanici VMRO DPMNE nisu prisustvovali završnoj sednici na kojoj su dvotrećinskom većinom usvojene ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija u skladu sa dogovorom sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena. Promena imena države je uslov Makedoniji za evroatlantske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: