Hvala Mileni za "skandaloznu" izjavu, rekla je – "Car je go"

Milena Antić iz Ministarstva rada izjavila je da su "poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da sutradan odu na porodiljsko odsustvo" i pokrenula salvu komentara i završila na naslovnim stranama štampe i udarnim terminima na televiziji.

Izvor: Radmila Ceniæ

Sreda, 12.09.2018.

18:00

Hvala Mileni za
Ilustracija: GettyImages

Oglasili su i jedan ministar i jedna ministarka, ali predstavnica Ministarstva rada nije rekla "ništa novo".

Izjava Milene Antić došla je u jeku rasprave o novim zakonskim rešenjima po kojima država isplaćuje zaposlenim porodiljama znatno manje naknade za vreme porodiljskog odsustva, ukoliko su zaposlene kraće od 18 meseci.

Predstavnica Ministarstva rada je “naivno i iskreno” rekla ono što, posebno ženski pol, već dugo zna.

Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili, a ne da bi sutradan otišli na bolovanje”, kazala je Antićeva na Javnom servisu.

Ubrzo potom, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izvinilo se građanima Srbije zbog njene izjave.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je ova izjava skandalozna i naložio da gospođa Antić snosi adekvatne sankcije, piše u saopštenju ali se ne navodi o kakvoj sankciji je reč.

„Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovo će biti poslednja opomena njoj i svima drugima, ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece”, poručio je Đorđević, navodeno je u saopštenju.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je potom izjavila da po novom Zakonu o zabrani diskriminacije najtežim oblikom diskriminacije se smatra praksa da poslodavac neće da zaposli ženu koja planira trudnoću.

Đukić Dejanović je rekla da je tendencija Vlade, nevladinog sektora i medija da stimulišu poslodavca da zaključi da mu je roditelj najbolji radnik.

"Roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu", rekla je Dejanović na N1, dodajući da je to upravo suprotno onome što se može zaključiti iz izjave Antićeve.

"Mi smo doneli Zakon o zabrani diskirminacije i nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna je najteži oblik diskriminacije", naglasila je Đukić Dejanović.

I dok u Zakonima, aktima, podaktima i drugim propisima sve to stoji, u praksi je situacija mnogo drugačija.

Kada sam pre skoro 11 godina, sa sveže odštampanom diplomom u rukama, počela da “jurim” zaposlenje, među pitanjima koja su mi postavljana na razgovorima za posao, skoro neizbežno je bilo i pitanje o zasnivanju porodice.

Pojedini poslodavci su bili vrlo direktni i pitanja su bila u formi – “Da li ste udati, da li planirate da imate dece i slično, dok su oni perfidniji išli izokola sa pitanjima tipa: S kim živiš, imaš li dečka, kako sebe vidiš za pet godina? U početku sam bila zatečena pitanima tog tipa i odgovarala sam na iste, ali kada kasnije shvatite da “ispipavaju teren” i skrenete im pažnju da su to lična pitanja na koja ne želite da date odgovor, onda, uglavnom možete zaboraviti na posao.

Tako je bilo pre jednu deceniju, a ni trenutno, dakle, nije ništa drugačije. Pitanje diskriminacije budućih majki i majki prilikom zapošljavanja stara je priča, ali novo svetlo na tu temu baca to što je konačno od šuškanja među drugaricama i rodbinom došla na Javni servis, iz usta zvaničnika Vlade Srbije, nedugo pošto “kontroverzna” državna kampanja sa sloganima za podsticaj rađanja nije zaživela.

Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku izabrali su pre pola godine šest slogana koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji i podelili novčane nagrade, ali slogani "Ljubav i beba - prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!", "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči", "Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju" izazvali su negodovanje javnosti i nisu korišćeni.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević se “pravdao” da slogani ne rešavaju problem depopulacije, već su samo mali pomoćni alat koji može da pomogne.

Jelena Ćeriman sa Instituta za filozifiju i društvenu teoriju rekla je tada za B92.net da splet društvenih faktora čine glavnu barijeru rađanju dece

“Smatram da ovakav tip akcije ne može podstaći rađanje, o čemu uostalom svedoče i reakcije javnosti. Naprotiv, neophodna je sistemska, kontinuirana i integrisana akcija u pravcu snažne podrške porodicama, roditeljima i deci, u pravcu poboljšanja opšteg životnog standarda“, navela je Ćeriman.

I, čini se, da je bila u pravu. Slogane smo zaboravili, istina je isplivala na Javni servis i ostaje samo da se dogovorimo, mi, devojke i žene – koje od nas će rađati i sedeti bez dinara kod kuće, a koje će raditi 24/7 i ostati bez potomstva, ali sa platom i punim džepovima poslodavaca. Tako će biti i vuci sit i, mi na broju.

Radmila Cenić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: