Još jedno ime na crnoj listi:"Kriv za smrt 17 Amerikanaca"

SAD stavile su lidera ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas Islamila Hanijeha na crnu listu terorista, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

22:07

Još jedno ime na crnoj listi:
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Na crnu listu stavljeni su još organizacija Harakat al-Sabiren za koju se navodi da je teroristička grupa koju podržava Iran, kao i teroristička grupa aktivna u Egiptu Liva al-Tavra i HASM.

Državni sekretar Reks Tilerson ocenio je da Hanijeh i te terorističke grupe "prete stabilnosti Bliskog istoka, podrivaju mirovni proces" i napadaju američke saveznike Egipat i Izrael, navodi se u saopštenju.

Stejt department navodi da je Hanijeh predsednik Političkog biroa Hamasa, koji je označen kao terorisitička organizacija 1997.

Hanijeh ima bliske veze s vojnim krilom Hamasa i zalaže se za oružanu borbu, između ostalog i protiv civila, a odgovoran je i za smrt 17 Amerikanaca, dodaje se u saopštenju.

Odluka o stavljanju Hamasa na crnu listu dolazi u vreme zategnutih odnosa na Bliskom istoku zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Hamas i umereni Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa su jesenas postigli dogovor o koracima za pomirenje, ali razlike nisu prevaziđene, premda je Hamas pristao da postepeno preda Abasu kontrolu nad Gazom koju je zauzeo 2007. godine.

Stejt department navodi da je Harakat al-Sabiren teroristička grupa osnovana 2014. i da uživa podršku Irana. Aktivna je u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a predvodi je Hišam Salem, bivši vođa Palestinskog islamskog džihada.

Pripadnici Harakat al-Sabirena su ispaljivali rakete ne Izrael i napadali izraelske vojne patrole, navodi Stejt department.

Liva al-Tavra je teroristička grupa osnovana 2016. i aktivna je u oblastima severno od Kaira, navodi se u saopštenju i dodaje da je ta grupa preuzela odgovornost za napade na visokog oficira egipatske vojske, kao i za bombaški napad na policijski centar.

Za organizaciju HASM se navodi da je osnovana 2015. posle čega je preuzela odgovornost za više napada.

Stejt department navodi da su neke vođe Liva al-Tavra i HASM-a ranije bili povezivani s egipatskim Muslimanskim bratstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: