Srpski veterani zovu hrvatske na prijateljski razgovor

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije pozvalo je hrvatske veterane na prijateljski sastanak koji bi bio održan u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.10.2016.

11:38

Srpski veterani zovu hrvatske na prijateljski razgovor
Foto: Thinkstock

Kako navode, sa tog sastanka bi uputili snažnu poruku da na ovim prostorima rata više nikada ne bude.

Sekretar Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić za zagrebački “Večernji list” kaže da članovi tog udruženja smatraju da najveći kredibilitet u rešavanju spornih pitanja imaju upravo ratni veterani, pre nego političari.

"Mislimo da zajedno treba poslati poruku javnosti da oni koji su do juče ratovali mogu danas sesti za sto i uz uvažavanje i poštovanje razgovarati i uputiti poruku mira i pomirenja narodima i političarima, a sve zbog zajedničkog suživota budućih naraštaja", kaže Vukelić.

Ovoj inicijativi prethodio je, podseća, javni apel šefova krovnih udruženja veterana Josipa Klema i Dražimira Jukića koji su zatražili sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem i ostalim zainteresovanim stranama, u čemu su se veterani tog udruženja prepoznali.

"Stekli smo utisak da s hrvatske strane postoji interes da se konačno uspostavi kvalitetan dijalog i da se počnu rešavati pitanja nestalih s obe strane, kao i ostala sporna pitanja", kaže Vukelić, inače bivši diverzant, danas penzionisani potporučnik vojske RSK i ratni vojni invalid, koji je ratovao u Hrvatskoj.

Vukelić smatra da obe strane treba da se dogovore.

“Smatramo da ratni zločinci s obe strane treba da odgovaraju, ali i da su učesnici rata većinom pre, tokom i nakon rata bili časni i pošteni ljudi. Dosta nam je ratova. Verujemo da su mir i suživot mogući", poručio je Vukelić.

Osim toga, “Večernji” ga je pitao i jesu li srpski veterani jedinstveni oko mirovne inicijative prema Hrvatima.

"Naravno, to nije jednostavno postići jer postoje mnogi koji su pretrpeli lične gubitke, mnoge su rane sveže s obe strane, ali mislim da većina veruje da je došlo vreme da krenemo dalje. Sigurno je da se ni s hrvatskim veteranima nećemo u svemu složiti, ali ako su ljudi razumni, nikada nije prerano da pošaljemo snažnu poruku i da na ovim prostorima više nikada ne bude ratova", kaže Vukelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: