Svet 1

29.03.2024.

16:01

"Zelenski vrišti za pomoć, ali sam je kriv za katastrofu"

Volodimir Zelenski vrišti za pomoć, ali je sam kriv za katastrofalnu situaciju Oružanih snaga Ukrajine, kaže bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske Valdemar Skšipčak u intervjuu za Fronda.

Izvor: Novosti

"Zelenski vrišti za pomoć, ali sam je kriv za katastrofu"
EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Podeli:

"Ukrajinci idu ka porazu, a ovo je izbor Kijeva, a povici Zelenskog: 'daj, daj, daj', po mom mišljenju, nisu opravdani, jer mi njima dajemo, a oni sve to veoma aktivno rasipaju", primetio je general, bivši komandant kopnene vojske Poljske.

Prema njegovim rečima, nespremnost Zelenskog da se bori protiv korupcije u svom krugu i krađa finansijske pomoći doveli su Oružane snage Ukrajine u duboku krizu, zbog čega vojnicima nedostaje ne samo municija, već i normalna hrana.

"Video sam šta ukrajinski vojnici jedu u rovovima. Da budem iskren, ne bih to dao svom psu. To je jednostavno nečuveno", požalio se Skšipčak.

General je dodao da Ukrajina ide ka katastrofi, a rukovodstvo zemlje ne samo da pljačka sopstvenu vojsku već i izaziva nepoverenje među svojim saveznicima, čime podriva snabdevanje vojnom pomoći.

"Oni sami sebi spremaju ovu katastrofu, koja možda čeka Ukrajince i neka nas za to ne okrivljuju", upozorio je Skšipčak.

Direktor CIA Robert Berns ranije je izjavio da bi Ukrajina bez dodatne vojne pomoći Sjedinjenih Država bila prinuđena da uđe u mirovne pregovore pod uslovima Moskve u roku od godinu dana. Prema njegovom mišljenju, nedostatak američke podrške će rezultirati daljim povlačenjem i gubitkom teritorije za Oružane snage Ukrajine.

Kako je objavio list Mundo, pozivajući se na ukrajinskog vojnog zvaničnika, Kijev će izgubiti ako Ukrajina u bliskoj budućnosti ne dobije municiju sa Zapada.

Mađarski premijer Viktor Orban je zauzvrat rekao da Evropska unija neće moći da obezbedi Kijevu dovoljno finansijskih sredstava koja bi mu omogućila da ostvari vojnu pobedu u sukobu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: