Svet 3

28.03.2024.

9:58

"Slanje NATO trupa je zastrašujuć rizik"

"Izjava zemalja članica NATO-a o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu približava opasnost od trećeg svetskog rata," rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za TASS.

Izvor: Klix.ba

"Slanje NATO trupa je zastrašujuć rizik"
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Njegove reči odražavaju retoriku Kremlja da će prisustvo NATO trupa eskalirati situaciju i dovesti do direktnog sukoba između NATO-a i Rusije, piše ukrajinski portal Pravda.

Ove godine, nakon teških borbi i očigledno velikih gubitaka, Rusi su zauzeli ratom razoreni grad Avdijevka na istoku Ukrajine i zauzeli druga sela zapadnije.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu pratite u našem Blogu UŽIVO.

"Ako se govori o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu u ime nekih država članica NATO-a, to je zaista opasno, jer ne želimo da se suočimo sa pretnjom. Približava se zastrašujući rizik od izbijanja Trećeg svetskog rata", rekao je on.

"Ali u isto vreme, dok se isporuke oružja sa Zapada nastavljaju, ni Rusija ne može da odnese veliku pobedu“, dodao je Sijartno.

Prema njegovim rečima, Budimpešta zato insistira na otpočinjanju mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošlog meseca izazvao pometnju rekavši da zapadni saveznici ne bi trebalo da isključe slanje trupa u Ukrajinu. Nekoliko zemalja, uključujući Češku, reklo je da neće slati trupe u Ukrajinu.

Druge zemlje, posebno iz istočnog krila NATO-a, naprotiv, podržavale su lidera Jelisejske palate.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je, između ostalog, da bi zemlje NATO-a rizikovale nuklearni sukob slanjem svojih vojnika u Ukrajinu.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji održava bliske ekonomske odnose sa Rusijom, već je u prošlosti izjavio da se rat može okončati samo pregovorima. On nije rekao kako bi mirovni pregovori bili mogući u trenutnoj situaciji.

Mađarska, koja je članica Evropske unije i NATO-a, odbija da pruži vojnu podršku Ukrajini i dugo je kritikovala sankcije uvedene Rusiji zbog agresije na susednu zemlju.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: