Svet 5

20.03.2024.

22:27

NATO u Ukrajini? "Već su tamo"

Činjenica da su zapadne snage prisutne u Ukrajini sada je "javna tajna", rekao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, a prenela nemačka novinska agencija DPA.

Izvor: Novosti

NATO u Ukrajini? "Već su tamo"
Shutterstock/Michal-CZ

Podeli:

Sikorski je inače nedavno rekao da raspoređivanje NATO trupa u zemlji "nije nezamislivo" i da ceni francuskog predsednika Emanuela Makrona što nije odbacio tu ideju. On je takođe i ranije izjavio da su vojnici NATO-a već u Ukrajini, ali da on neće "nabrajati te zemlje".

"Kao što je rekao vaš kancelar Olaf Šolc, u Ukrajini već ima trupa iz velikih zemalja," rekao je on za DPA.

Nemački kancelar otkrio je umešanost britanskih i francuskih snaga u pripremanje ukrajinskih raketnih udara, dok je objašnjavao zašto Berlin ne bi isporučio Kijevu rakete "taurus".

"Ono što Britanci i Francuzi rade u pogledu kontrole meta i prateće kontrole meta ne može da se uradi u Nemačkoj," rekao je tada Šolc.

Na pitanje DPA li je Šolcovo otkriće problem, Sikorski je odgovorio da u poljskom jeziku postoji izraz 'tajemnica poliszinela', koji opisuje tajnu koju svi znaju.

Sikorski je ponovio da Varšava neće slati kopnene trupe u Ukrajinu, objašnjavajući to istorijskim razlozima.

"Ukrajina i Poljska su bile jedna država 400 godina. To bi nahranilo rusku propagandu. Dakle, mi treba da budemo poslednji koji će to učiniti," zaključio je on.

Poljski diplomata je, međutim, pozdravio francuskog predsednika što nije isključio opciju slanja kopnenih trupa.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: