Svet 23

13.03.2024.

10:21

Putin reče: Spremni smo, a onda zapreti; Jedna zemlja dobila je jezivu poruku

Predsednik Rusije, u intervjuu za državni kanal Rusija 1, izjavio da je spreman na pregovore o Ukrajini, zatim je zapretio nuklearnim oružjem, a Poljskoj je poslao zastrašujuću poruku.

Izvor: B92.net, Tanjug

Putin reče: Spremni smo, a onda zapreti; Jedna zemlja dobila je jezivu poruku
Shutterstock/gerasimov_foto_174

Podeli:

Ruski predsednik Vladimir Putin je u tom intervjuu izjavio da je njegova zemlja spremna za pregovore o Ukrajini, ističući pak da bi ti razgovori trebalo da budu "zasnovani na stvarnosti, a ne na željama". 

Putin je naglasio da bilo kakve moguće pregovore ne treba zloupotrebljavati kao "pauzu za ponovno naoružavanje Kijeva" i da mora ponuditi bezbednosne garancije Rusiji.

On se u intervjuu dotakao i Poljske, navodeći da ta zemlja želi da ponovo vrati "onu zemlju koju smatra svojim istorijskim teritorijama, a koje su prenete Ukrajini", upozoravajući da, ako Poljska pošalje svoje trupe u Ukrajinu, te trupe neće napustiti Ukrajinu.

S druge strane, on je spomenuo da je ruski razvoj interkontinentalnih raketa avangard "poništio" sistem protivraketne odbrane Sjedinjenih Država.

Putin je u razgovoru za ruske medije rekao i da se nada da će SAD izbeći bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla da izazove nuklearni rat, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage spremne za to. Dodao je da do sada nije bilo potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

On je takođe izrazio uverenje da će Moskva ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, kao i da je otvoren za razgovore, ali da bi svaki dogovor zahtevao čvrste garancije Zapada.

Pročitajte još:

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: