Svet 0

23.06.2024.

10:08

Najopasnija faza do sada: Moskva menja tajming za upotrebu nuklearnog oružja

Moskva bi mogla da promeni tajming za upotrebu svog nuklearnog oružja ako se pretnje Rusiji povećaju, rekao je danas Andrej Kartapolov, šef komiteta za odbranu ruskog donjeg doma, citirala je državna novinska agencija RIA.

Izvor: Reuters

Najopasnija faza do sada: Moskva menja tajming za upotrebu nuklearnog oružja
Shutterstock/zef art

Podeli:

Komentari bivšeg generala su usledili nakon nedavnih upozorenja predsednika Vladimira Putina da bi Moskva mogla da promeni svoju nuklearnu doktrinu, koja izlaže uslove u kojima bi takvo oružje moglo da se koristi.

"Ako vidimo da se izazovi i pretnje povećavaju, to znači da možemo nešto da ispravimo u (doktrini) u vezi sa vremenom upotrebe nuklearnog oružja i odlukom da se to koristi", rekao je Kartapolov, a prenosi agencija.

"Ali, naravno, sada je prerano govoriti o pojedinostima", dodao je.

Ruska nuklearna doktrina iz 2020. navodi kada bi njen predsednik razmotrio upotrebu nuklearnog oružja: uglavnom kao odgovor na napad koji koristi nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje, ili konvencionalno oružje "kada je samo postojanje države ugroženo".

Putin je takođe rekao da bi Rusija mogla da testira nuklearno oružje, ako bude potrebno, iako u ovom trenutku ne vidi potrebu za tim.

Pojačana retorika o nuklearnom oružju dolazi kada i ruske i američke diplomate kažu da je ruski rat u Ukrajini, pokrenut protiv njenog manjeg suseda 2022. godine, u najopasnijoj fazi do sada.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: