Svet 29

21.06.2024.

18:43

Orban: Idemo ka ratu

NATO će poslati vojnu misiju u Ukrajinu, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban, uz komentar da Budimpešta neće učestvovati u tome.

Izvor: RT Balkan

Orban: Idemo ka ratu
Shutterstock/Gints Ivuskans

Podeli:

"Evropski voz ide prema ratu. Ostvarili smo minimalni cilj, dogovorio sam se sa generalnim sekretarom NATO-a da će Mađarska 'izaći iz voza'. NATO će imati vojnu misiju u Ukrajini, ali Mađarska u tome neće učestvovati", izjavio je Orban za radio-stanicu "Košut".

Prema njegovim rečima, niko više ne može da ubedi "vozača (tog ratnog voza)" da "zaustavi voz". To bi, kako kaže, mogao da uradi samo bivši američki predsednik Donald Tramp, ukoliko se vrati u Belu kuću.

Ključno pitanje ukrajinske krize je da li će Ukrajina ući u NATO i da li će nad Sevastopoljem na Krimu nastaviti da se vijori ruska zastava, objašnjava Orban.

"Pitanje je na kraju da li će Ukrajina postati članica NATO-a ili ne, ovo je rat oko toga. Da li će iznad Sevastopolja biti zastava NATO-a ili zastava Rusije? Taj rat je o tome", istakao je mađarski premijer.

Rusi, kako kaže, ne žele da žive blizu granice jedne takve Ukrajine, koja će biti naoružana najnovijim NATO oružjem i vojskom.

Ipak, dodaje da NATO, iako želi da pobedi – to ne može da uradi, jer će cena za pobedu biti previsoka.

"Situacija izgleda kao da zapadni svet želi da pobedi Rusiju uz pomoć Nemačke i pod vođstvom Sjedinjenih Država. Mislim da nema nade da će se to desiti. A čak i ako uspemo, što nije nimalo realno, moraćemo da platimo tako visoku cenu da se neće isplatiti", naglasio je Orban.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: