Svet 1

19.06.2024.

10:25

Predomislile se? Tri zemlje povukle potpis sa deklaracije o miru u Ukrajini

Irak, Jordan i Ruanda povukli su svoje potpise sa završne deklaracije samita u Burgenštoku, navodi se na ažuriranoj listi potpisnika na sajtu švajcarskog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Index.hr

Predomislile se? Tri zemlje povukle potpis sa deklaracije o miru u Ukrajini
Profimedia

Podeli:

Time je broj zemalja koje su potpisale dokument smanjen na 77.

Tri zemlje nisu objasnile zašto su odlučile da povuku svoje potpise.

Podsetimo, proteklog vikenda je u jednom švajcarskom alpskom letovalištu održan samit o miru u Ukrajini. Učestvovale su 93 zemlje. U početku je 80 zemalja potpisalo završnu deklaraciju kojom se podržava teritorijalni integritet Ukrajine i poziva na dijalog za postizanje mira.

"Ponovo potvrđujemo našu posvećenost da se uzdržimo od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, principima suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica, uključujući teritorijalne vode, a sporove rešavati mirnim sredstvima kao principima međunarodnog prava," navodi se u deklaraciji.

Povelja UN, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, "može i služiće kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini", ističe se u deklaraciji.

"Verujemo da postizanje mira zahteva učešće i dijalog između svih strana", dodaje se.

13 zemalja je odmah odbilo da potpiše deklaraciju. Među njima je bilo šest članica grupe G20 - Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Indija i Indonezija. Jermenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan nisu podržali pomenutu rezoluciju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: