Svet 2

14.06.2024.

15:27

Zelenski nestrpljiv, stiže elita: Hoće da se "reši" Putina?

Svetski lideri pridružiće se ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom ovog vikenda na samitu na kojem će se istražiti opcije za okončanje najkrvavijeg evropskog sukoba od Drugog svetskog rata.

Izvor: Jutarnji.hr

Zelenski nestrpljiv, stiže elita: Hoće da se "reši" Putina?
Profimedia

Podeli:

Međutim, Rusija nije pozvana i događaj neće ispuniti cilj Kijeva da izoluje Moskvu.

Potpredsednica SAD Kamala Haris, francuski predsednik Emanuel Makron i lideri Nemačke, Italije, Britanije, Kanade i Japana su među onima koji će od 15. do 16. juna stići na sastanak u švajcarsko zimovalište Burgenštok.

Očekuje se da će Indija, koja je pomogla Moskvi da preživi šok sankcija, poslati delegaciju. Tursku i Mađarsku, koje takođe održavaju veze s Rusijom, predstavljaće ministri spoljnih poslova.

Međutim, uprkos višemesečnom lobiranju Ukrajine, neki neće doći, posebno Kina, ključni kupac ruske nafte i dobavljač proizvoda neophodnih za održavanje ruske industrijske baze.

"Sam ovaj sastanak je uspeh", rekao je Zelenski u utorak u Berlinu. Dovođenje zemalja koje su partneri i onih koje to nisu za isti sto bio je veliki zadatak za Ukrajinu", dodao je on.

Zelenski je u sredu posetio Saudijsku Arabiju i s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom razgovarao o pripremama za samit, ali je ostalo nejasno da li će kraljevina poslati svog predstavnika.

Ulrih Šmid, politikolog i stručnjak za istočnu Evropu na Univerzitetu St. Galen u Švajcarskoj, nazvao je samit "korpom svega i svačega", napominjući da ga neke zemlje podržavaju, a da Kina nije prisutna.

"Pitanje je – da li je mir moguć? Sve dok je (ruski predsednik Vladimir) Putin na vlasti, teško je", rekao je Šmid.

Posle niza pripremnih sastanaka, rat u Gazi je delimično skrenuo pažnju s Ukrajine, a Moskva je učinila sve da umanji značaj samita. U međuvremenu, Kina i Brazil pokrenuli su sopstvenu mirovnu inicijativu, koja predviđa učešće obe zaraćene strane.

Miting dolazi u nepovoljnom trenutku za Ukrajinu na bojnom polju dok ruske snage, koje kontrolišu oko 18 odsto teritorije Ukrajine, napreduju na istoku zemlje.

Sve u svemu, samit se neće baviti teritorijalnim pitanjima i fokusiraće se na one delove mirovnog plana Zelenskog, koji su dovoljno opšti da ih većina učesnika prihvati. To uključuje bezbednost hrane, nuklearnu bezbednost, slobodu plovidbe i razmenu zatvorenika, rekli su zvaničnici.

U okviru priprema za švajcarski samit razgovaralo se i o tome gde i kada će biti sledeći sastanak. Andrij Jermak, šef kancelarije Zelenskog, rekao je novinarima ove nedelje da je "veliki broj zemalja" zainteresovan.

"Razmatramo mogućnost drugog samita na koji bi bili pozvani predstavnici Rusije", rekao je Jermak.

Švajcarska želi da Burgenštok otvori put "budućem mirovnom procesu" u kome bi učestvovala i Moskva.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: